Vi kan dyrke mat i boligen vår

Gjør det selv i matveien

Tenk om man kunne få friske, naturlig dyrkede og u-reiste grønnsaker hele året - en våt drøm. Men virkeligheten er at et nyttig tilskudd til maten kan dyrkes enkelt og greitt i ens bolig av en selv. Alle som har et vindu kan greie det.

Urter, karse, spirer, hvetegress, tomat, agurk, gulerøtter, paprika og grønne vekster av mange slag kan dyrkes på kjøkkenbenken, i et lyssatt skap, i krukker på gulvet eller potter som henger i taket.

nytt_norge_god_mat

Høyt henger de og gode er de: Bittergurka fra IKEA er smart og god løsning.

De som har plass kan lage vekstrom. De kan dyrke hele året, og bli selvforsynt med det de dyrker. Det er mange som dyrker spirer til eget bruk, og det er lett sunt og billig.

Grønt og godt i en hage i stua.

Ny urban matkultur

Man får mat og det gir også et positivt bidrag til klimaet i boligen ved bedre luft og grønnere innemiljø. Kombinert med moderne juicing kan man få en ny og effektiv bruk. Ny kunnskap trengs, erfaring vinnes gjennom forsøk, men det kan bli givende på mange måter og gi en ny dimensjon ilivet. Urban innekultur står foran en vitalisering.

nytt_norge_inne_vekst

Vekstlys og mer avanserte konstruksjoner kan øke produksjonen mye.

Ikke vanskelig, men litt mer trøblete enn å gå på butikken

Nye gjør-det-selv holdninger må innarbeides, og det kan være vanskelig. Men dyrker man selv kan man sikre naturlige og sunne produkter, og smaksopplevelsen kan bli bedre ved at man finner sorter som passer en godt. Økonomisk kan man også ha nytte av det, og i alle fall gir det stor glede å dyrke selv.

nytt_norge_inne_pesto

Selvbakt brød og hjemmelaget pesto av egne urter: 2 potter ruccula og/eller persille, 1/2 potte pinjekjerner og en potte passende olje, samt salt og pepper blir meget bra. Kjør i blender. Cashew kan også brukes. Eksperimenter med krydder: Litt chili gir en ekstra skarphet.

Linker

Dyrk mat innendørs, hele året! Hage eller ei, hva med litt ureist mat? Så lenge du har vindu kan du dyrke mat innendørs.

Innendørs salat: Dyrk egne grønnsaker innendørs.