Veien fram mot ekte veganisme er klar men krevende

Mennesket er en selvgod skapning som må lære etisk oppførsel

Presset for dyrs likhet fortsetter. Veganisme handler ennå ikke om å være helt fri for animalske produkter. Veganisme er nå om å minimere vår skade på andre dyr og unngå animalske produkter så mye som mulig, og målet er klart, og det er bort med alle animalske produkter. Men det foregår mye skjult bruk av dyreprodukter, og mye av det vi gjør har virkning på dyrs velferd og likestilling.

Les her: Vår moral og etikk vekker vår kollektive bevissthet gir økende veganisme. Konsekvensene av veganisme gjelder vår verden, mye mer enn sunn mat.

Vi lever i en overveldende arts-sjåvinisme i verden med mennesket som hersker over alle andre, og tror de kan gjøre hva de vil. Å leve et liv som er 100% fri for bruk av animalske produkter er vanskelig. Veganisme er en livsstil som er tett anvendelse av et etisk rammeverk man hver eneste dag trenger for å informere seg selv om utviklingen.

Framtida er sirkus uten dyr, bare menneskelige artister.

Animalske produkter finnes i mengder - pass på

Veganere vet mye om å unngå kjøtt, fisk, melkeprodukter, honning, gelatin, skinn, ull, pels, fjær og silke. Som et minimum skal folk som kaller seg veganere unngå disse produktene. Men å være veganer betyr mer enn bare å endre ens eget matinntak, det er også en livsstil. Derfor unngår også veganere sirkus, rodeoer, tyrefekting, dyreparker og andre næringer der hovedformål er utnyttelse av dyr.

Det er mange typer bruk av animalske forbindelser som er vanskelige å finne

Noen ganger sier de feilaktig at man må bruke dyreprodukter for det er det eneste som finnes.

  • Landbruk: Enhver form for landbruk, selv gårder som dyrker frukt og grønnsaker, fortrenger dyreliv. Skog som en gang var hjemmet til fugler, insekter, ekorn, rådyr, ulv og mus blir omdannet til monokultur for å produsere kommersielle avlinger. Kommersielle gårder dreper dyr som spiser korn, kaller dem "skadedyr" og dreper dem med naturlige og kjemiske insektmidler, feller og selvskudd. Selv økologiske gårder skyter hjort, dreper smådyr med feller, og benytter naturlige plantevernmidler. Gårder bruker også ofte gjødsel laget av benmel, fiskemel, avføring fra dyr samt andre animalske produkter, og støtter husdyrhold med formål å lage mat til mennesker. Vin produseres med filtrering via beinmel.

  • Rester etter insekter: Fordi det er nesten umulig å høste, behandle og pakke mat uten forurensning fra muse-avføring, rottehår eller insektdeler finnes små mengder av disse animalske produktene i all industriell og lagret mat. Insektegg i mel er kjent, og man prøver å unngå sykdomsfremkallende mikrober i mat.

Bokbindere har tradisjonelt brukt mye lim laget av dyr.

  • Skjellakk, bivoks og kasein på frukt og grønnsaker: Skjellakk er en harpiks som høstes fra lakkbillen. Billen trenger ikke å bli drept for å høste skjellakk, men noen biller blir uunngåelig drept eller skadet i skjellakk innsamlingsprosessen. De fleste forbinder ordet "skjellakk" med møbler, men det kan brukes som en voks for å belegge frukt og grønnsaker, og er kamuflert i sukkertøy som "konditor glasur." Bivoks, som kommer fra bier, brukes også til å bevare frukt og grønnsaker og forsinke råte. Kasein er et melkeprodukt som ofte er brukt i voks for å belegge frukt og grønnsaker. Voksen kan også være vegetabilsk basert. Det er ikke krav om at etiketten skal opplyse om voksen er av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse.

  • Alle som kjører bil vet at kverking av insekter er et uunngåelig faktum. I vår menneske-styrte og -fokuserte verden tenker vi på at insekter treffer frontrutene på bilene, men faktum er at det er bilene som treffer og dreper insekter når vi raser fram. Vi fokuserer på våre frontruter fordi smasjede insekter på våre frontruter er et irritasjonsmoment for oss.

  • Dekk, gummi, maling og lim er ikke mat, og derfor får vi ikke vite hvilke ingredienser går inn i våre dekk og andre gummi og plast produkter. Disse inneholder ofte kjemikalier og tilsetningsstoffer med dyreopprinnelse.

Sjokolade er ofte satt inn med skjellakk fra en bille.

  • Alt forbruk dreper dyr gjennom jordbruk, gruvedrift, boring og forurensning. Enten du kjøper produkter laget av tre, metall, plast, gummi eller planter, er det slik at produksjon og høsting av disse produktene tar habitat fra mange dyr. Den energien som brukes i produksjon av produkter samt emballasjen forurenser ofte miljøet, og det går ut over dyr. Når vi kaster bort disse produktene og de ender opp på en søppelfylling, blir de kanskje gravet ned eller brent. Noen rester vil ende opp i våre vassdrag, vår luft og vår jord, og påvirker menneskers helse samt dyrehelse og miljø.

  • Medisinske problemer er vanskelige å unngå. Noen ganger trenger veganere medisiner. Premarin er en hormonbehandling som er laget av urinen til gravide hopper som er innesperret under elendige forhold. Det er andre muligheter for å lage dette preparatet, men vi trenger forskning for å finne metoder som er fri for grusomheter. Selv om det endelige produktet er merket "ikke testet på dyr" så er de enkelte ingredienser som gikk inn i produktet fra dyr.

  • Vi får også høre at vi må spise animalsk basert B12 vitamin for å overleve, noe som er umulig å tro på. Dagsbehovet er omtrent 1 mcg mikrogram eller et milliontedels gram som virkelig er mikroskopisk. Hva slags vekter er det egentlig man bruker for å veie opp milliontedeler av et gram.

  • Hele tiden presses nordmennn til å ta influensavaksine, men influensavaksine kan komme fra befruktede kyllingegg og inneholde proteiner fra egget selv. Noen vedlikeholdsmedisiner som er nødvendige for høyt blodtrykk, revmatisme eller andre helseproblemer, kan inneholde deler av dyr eller er innkapslet i gelcaps laget av gelatin, som er laget av dyrebein, hud og leddbånd.

Bilvinduet: Insektene bor her og mennesket kjører på dem og dreper dem.

Veganisme er et stort mål i livet

Formålet med å vise fram at skjulte animalske produkter finnes, og at mennesker dreper dyr på mange måter, er ikke å få det til å se ut som at veganisme skal virke umulig. Veganere skal arbeide for minimal skade på andre dyr, mens innser at å fjerne hvert minste dyreprodukt fra våre liv akkurat nå er umulig. Vi kan alle arbeide for måter å lage bildekk uten animalske produkter, prøve å kjøpe uvokset frukt eller dyrke vår egen frukt.

Arbeidet mot målet som er veganisme går målbevisst sin gang, og det er også bra å forbruke mindre. Tenk på dyrs rettigheter hele tiden.

Les her: Vegansk kosthold med masse energi, protein, styrke og muskler. Vegansk kosthold er sunt og etisk.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.