Truede filipinske tarsier verdens minste primat

Ikke dyrevern for nervøs liten skapning utrydningstruet

Verdens ville dyr er truet alle som en. Menneskeheten er hensynsløs i sin framferd, og gjør hva de vil uten å tenke på alle de andre skapninger som er her.

Blant de vernede arter på Filippinene finnes tarsier, et nattdyr funnet på øya Bohol i Central Visayas-regionen. De er bare 10-15 cm lange, har store insektøyne, og anses å være verdens minste primater. Det er vel verdt dagstur for å besøke øya Bohol for å se dette bedårende, men truede dyret, og lære om innsatsen for å redde dem fra utryddelse.

Les mer: Mennesket dreper alt, og vi skal skremmes til å godta idiotbegrepet antropocen via propaganda.

Ødeleggelse av habitatet er det verste for dyrene som dør.

Rikelig bestand er borte

Filippinske tarsiers fantes det en gang rikelig av i regnskogene rundt om i verden, men etter mange år med krypskyting, fangenskap og ødeleggelse av dens habitat har tarsier antallet blitt dramatisk redusert, og finnes nå bare i jungelen på noen få øyer i Filippinene, Borneo og Indonesia.

Besøk Filippine Tarsier Sanctuary

I Luboc på Filipinene på vei til de flytende restaurantene langs Luboc elven bør du la være å besøke tarsier som holdes i bur. Disse sjenerte og skjøre dyrene lever et elendig liv i fangenskap og vil ikke overleve der lenge. Du bør heller besøke Tarsier Sanctuary som er det eneste stedet som viser dette truede dyret lovlig og i sitt naturlige miljø. Institusjonen er dedikert til bevaring og beskyttelse av filippinske tarsier og dens habitat.

I Tarsier Sanctuary ryddes terrenget så tarsiene kan jakte om natta på insekter de lever av. De skal ikke ha frukt og planter.

Verdens minste apekatt

Tarsier er ofte kalt "verdens minste apekatt" for sine fysiske likheter med primater, og tarsier tilhører sammen med lemur, noen spissmus og loris en mer primitiv suborden Prosimii eller Prosimian. Datert til rundt 45 millioner år tilbake, eller tidlig i menneskenes tid eocen perioden på jorden, er det en av de eldste landarter i kontinuerlig eksistens i på Filppinene.

Fire arter tarsier

Fire arter av tarsier er blitt klassifisert: Borneisk tarsier (Tarsius bancanus) på Borneo og Sumatra, spectral tarsier (Tarsius spektrum) og en dverg art (Tarsius pumilis) på Sulawesi, samt den filippinske Tarsier (Tarsius syrichta). Den siste finnes på de sørlige filippinske øyene Bohol, Samar, Leyte og Mindanao. Det trives den trives stort sett i sekundære skoger og tette kratt av busk, høyt gress og bambus og er blant annet kjent for de innfødte som "mamag", "mago","magau" og "magatilok-iok”.

Særpreget dyr

Den filippinske tarsier har særpreg og vaner som har gjort den til et objekt av både vitenskapelig forskning og populær nysgjerrighet. I gjennomsnitt veier den bare ca 120 gram, og i høyden måler ikke mer enn 10 cm, men har en hale betydelig lengre enn kroppen (20-30 cm for hanndyr). Halen er en integrert del av dyrenes bevelsessystem og fungerer som en slags femte lem.

En tarsier som flaskefores

Fysisk beskrivelse

Som apen har den et flatt ansikt, rundt hode, oppreist holdning, og en “haemochrial placenta” der fosterets og mors blod er i kontakt via kapillærene. I form og størrelse ligner ørene på flaggermus ører. Unikt for dyret er imidlertid øyne som er relativt nesten dobbelt så store som menneskeøyne. De er ute av stand til å se fra hjørnene av øyet og hodet snues derfor opp til 180 grader, slik at det kan hoppe bakover med høy presisjon. Dessuten, med hjelp av selvklebende plater på såler av sin for- og baklemmene klamrer tarsier til grener enten vertikalt eller horisontalt.

Storspisende nattdyr

Tarsier er et nattdyr som normalt sover om dagen og våkner opp ved solnedgang. Som trespissmus og den trege loris, har det lavt stoffskifte og temperatur og lever av insekter. Det tar for seg av sirisser, biller, termitter og andre insekter så vel som små øgler, små fisker, unge fugler, frosker og musekrabber, og spiser dem levende. Tarsier finner sitt bytte visuelt, hjulpet av sin gode hørsel, men for å beskytte seg holder de øynene lukket inntil byttedyret er inne i munnen deres. 10-12 gram mat er forbrukes på en enkelt dag, dobbelt så mye av en gravid kvinnetarsier.

Les mer: Jordbruk ødelegger jorda, ville dyr forsvinner, folk blir usunne, skader økosystemene.

Loris er en slektning av tarsi.

Luktende paring

Tarsier produserer en sterk lukt i paringssesongen som starter i april eller mai. Dette antas å være avgjørende for sosial kontakt og seksuell kommunikasjon. Paring skjer med 24-dagers intervaller hvor smiskeri og paring finner sted. Hunnen føder en unge etter seks måneder, og hun kan noen ganger virke som surrogatmor til avkom ikke er hennes eget. En nyfødt tarsier kan klamre seg til grener straks etter fødselen, og mindre enn en måned etter fødselen kan ungen hoppe mellom grener, og etter omtrent to måneder er den avvent fra morsmelk.

Sjenert kosedyr

Den filippinske tarsier er ekstremt sjenert og tross sitt kosete utseende og proporsjoner liker den ikke å bli berørt. De som er tatt i fangenskap overlever sjelden eller blir fullt voksne. Femti år med forsøk på å avle arten under kontrollerte forhold lokalt og i utlandet har hittil hatt svært liten suksess. Likevel fortsetter uopplyste utenlandske turister og samlere å smugle dem hjem som kjæledyr.

Liten bestand

På Bohol i Central Visayas-regionen har den filippinske tarsier vært funnet mest, men bare noen hundre finnes nå. Etter mange år med miljø forsømmelse og uvitenhet om dens betydning for øyas økosystem og landets biologiske mangfold, er hjelpen endelig i gang for å beskytte og gjenopplive denne unike og levende skatten.

Bohol er en turistmagnet med sine spesielle hauger - sjokoladetopper - og det lager problemer for de lettskremte tarsiene

PTFI Tarsier Foundation

Den filippinske Tarsier Foundation, Incorporated (PTFI) er en nonprofit organisasjon som ble pålagt av staten å implementere den filippinske Tarsier Conservation Program, og har fått lovord internasjonalt så vel som lokal oppmerksomhet for sin innsats. De åpner for gjester og turister slik at de kan se tarsier i sitt naturlige habitat, og lære dem å forstå behovet for bevaring av dette vakre dyret.

Turistplage

Tilstrømningen av turister til provinsen har skapt ekstra press på bevarende innsats. Bohol har gjort tarsier til en del av salgsfremmende stunt ved å gjøre den til den provinsielle maskot. Dette har skapt et ønske blant turister om å se denne lille primaten. Noen skruppelløse individer har kapitalisert på denne populariteten og vist dyrene fram i trange kabinetter uten hensyn til tarsiers naturlig atferd.

Forsiktig, forsiktig

Tarsier er et nattlig dyr, og å forstyrre og håndtere dem på dagtid er et avbrudd i den naturlige bio-rytmen. Det er også ensomme og territorielle dyr, trenger minst et hektar per individ og hanner overlapper hunnterritoriene. Kanskje kan Tarsius Syrichta tas av overvåkningslisten snart?

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.