Man kan tjene rike penger via franchise har fordeler populært

Franchise er enormt marked for alt mulig

KIWI satser på franchise, og i forretningslivet finnes nå franchiser i nesten alle bransjer. Man kan for eksempel kjøpe en franchise innen nye områder som begravelsesbyrå, tannlege, advokat, telefonsjappe, og få sin egen bedrift med hjelp fra andre.

Man trenger penger for å bli franchisetaker, men det finnes stort spillerom fra noen titusener til mange titalls millioner kroner.

Les her: Mulig å tjene penger på bildene dine: Starte en liten business?

En franchise er et samarbeid mellom to parter hvor franchisegiver har laget og eier et konsept for å drive et firma som etableres lokalt. Franchisegiveren har bevist at konseptet fungerer, og inviterer franchisetakere til kjøpe seg inn. En franchise koster penger, man binder seg, men mulighetene til fortjeneste er gode hvis man gjør de rette valg og jobber nok.

En interessant vinkling på franchise er at det kan være veien til deling av forretningskonsepter generelt, der alle kan bruke og dele ideer, det peker mot en opensource verden.

Les her: White label dra nytte av det andre har gjort. Man kan velge mellom å lage eget eller bruke det andre lager.

Franchise sprer seg til alle yrker. Tannlege, optiker, helsestudio, håndverkere, lege og mer.

Alle typer franchise finnes

De fleste forbinder franchise med handel og service, men organisasjonsformen benyttes nå i de fleste bransjer: varehandel, servicehandel, hotell og restaurant, renovasjon og gjenvinning, internett og data, helsesektoren, bemanning og rekruttering, regnskap og økonomi, konsulentvirksomhet med mer. Nye konsepter kommer stadig opp, så følg med hvis du er interessert.

Les her: Start din egen crowdfunding website med CrowdfundHQ.

Kjøp retten til et ferdig utviklet og testet konsept

Franchisegiveren gir en franchisetaker rett til å etablere og drive konseptet gjennom en franchiseavtale. Den gjør det mulig for franchisetaker å benytte konseptet, franchisetaker får en franchisepakke med dokumentasjon, opplæring og trening samt nødvendig støtte i avtaleperioden. Franchisetaker betaler løpende pris for alt dette, og den er oftest en prosentandel av omsetningen.

Franchise sprer seg med at alt blir gjort til business, her sport for barn.

Sjekk om dette er noe for deg

 • Hvilken bransje er av interesse: varehandel, tjenester til næringslivet, hjemmetjenester, barn, fitness og beauty, helse- og seniortjenester, eller en spesiell bransje som begravelsesbyrå eller optiker.
 • Hvor sterk er interessen, vil den vare, begrunnelse for å starte opp, få mer mer fleksibilitet, tjene penger, del av livsstil, utfordre seg selv, få en jobb.
 • Er bakgrunnen for dette god med erfaring og motivering, finnes egne lokaler som eget hjem, garasje, kjeller som kan brukes, personlig kredittvurdering fra långivere, hvor mye penger er tilgjengelig, forstå hva der innebærer, på hvilket sted skal man drive virksomheten.
 • Finansiering via egenkapital er bra, lån koster penger, sjekk muligheter hos familie og venner, og prøv å få mange med til å arbeide slik at belastningen kan fordeles.
 • Husk at all slik virksomhet er forbundet med risiko som som kan reduseres med gode vurderinger.

Vurder nøye finn god franchise, for ikke alle franchiser er like gode

Det er nødvendig med forarbeid før man velger, for noen går faktisk konkurs av og til. Franchiseverdenen er i konstant utvikling, og firmaer kommer og går. Sjekk altid hvor stort franchisesystemet er, veksten de vil oppnå, finansiell styrke og stabilitet.

 • Hva er utgiftene up front og per måned for kjøp av franchisen, prosent-avgifter.
 • Konseptets størrelse og vekst, antall år de har holdt på.
 • Hvor mange nedleggelser har de.
 • Support nivå opplæring, marketing, infrastruktur for tjenester og vareleveranser, støtte til driften, mulighet for finansiering, juridisk hjelp.
 • Merkets styrke, tilstedeværelse i sosiale media.
 • Reviderte regnskaper, finansiell styrke og stabilitet.

Data franchiser finnes også. Man kan være sin egen sjef, og ha støtte fra en internasjonal support organisasjon.

Gjør alltid en personlig undersøkelse av en franchise før kjøp. Gjør sammenligninger, vurder og skaff en advokat og en regnskapsperson som har peiling på franchiseavtaler før avtale blir inngått.

Mulighetene finnes, og lykke til med arbeidet som mulig eller faktisk franchisetaker. Ikke gå med lua i hånda til franchisegiveren - husk din rolle som attraktiv kunde som kan forlange og forhandle.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Norsk Franchise: Møteplassen for franchisegivere, franchisetakere og alle andre franchiseinteresserte.

2017 Top Franchises from Entrepreneur's Franchise 500 List.

Bridge The Great Digital Divide. Open A Kirk Digital Franchise.