Stor økning i artsmangfold ønsket av matkundene

Forlang mer og mer - det er spennende

Blå tomater finnes. Går du inn i hvilken som helst matbutikk finner du bare røde tomater, kanskje noen gule småtomater eller brunaktige. Epler er redusert til nesten ingenting. De har to eller tre sorter epler fra utlandet, men for ikke lenge siden var det 600 eplesorter i Sogn alene. Alle gulerøttene er rød oransje, men lilla og svarte finnes. Alle variantene har forskjellig næringsverdi. Sånn kan man fortsette.

Litt av det som finnes når man slipper det fram.

Lokal mangfoldighet er mulig

Ser man på hvor mange sorter frukt og grønnsaker som tilbys snakker vi kanskje om 50. Det fins mange tusen sorter som kunne vært her. Dette betyr enorm ensidighet, og enorm mangel på variasjon. Vi er alle forbrukere, og mulighetene til variasjon i smak og ernæringsmangfold er et spennende nytt område. Bli opprørt, engasjer deg for spennende nye smaker kan bli dine.

Det gjelder selvsagt ikke bare tomater, epler og grønnsaker. Kanskje man skal søke rundt på mulighetene innen grønne grønnsaker, eller helt nye sorter som vi aldri har brukt. En overraskelse vil bli deg til del. Kom igjen, ikke vent på noen, gjør det selv.

Kjøtt og fisk finnes også i mange flere varianter enn det vi bruker

Artsmangfold er kanskje sett på som noe som gjelder planter, men matmulighetene våre er uendelige. Kylling, gris og storfe er de tre sortene kjøtt vi får, noe mer innen fisk, selv om oppdrettslaks har fått en dominerende posisjon. Det finnes mengder med forskjellige dyr som kan spises, og nærliggende for oss er vilt i skog og mark. Naturlige driftsformer kan lett gi god dyrevelferd, og det er all grunn til å se seg rundt etter alternativer: gode, sunne, rimelige.

nytt_norge_hjorte_mangfold

Oppdrett av hjort er populært, men ennå ikke stort. Fine muligheter for god dyrevelferd ved slike driftsformer.

Linker

Mellom 2 og 100 millioner arter finnes på jorda, 1,7 millioner er hittil beskrevet

Topp 20 frukter du sannsynligvis ikke vet om.

Gulrot Cosmic Purple

4 milliarder til artsmangfold

NIBIO: Ansvaret for å ta fram og dyrke nye typer grønnsaker.

Grønn og god - finn mer