Sterk supermat er kommet til Norge

Sjekk hva supermat egentlig er

Flere og flere opplever utilfredshet med den maten de spiser, men det myldrer av nettsteder som selger supermat, og forbrukerne lengter etter å prøve og få forbedringer. Vi ønsker alle mat som inneholder mengder med næring, vitaminer, mineraler og andre godsaker i en kompakt pakke. Baobabpulver er en slik supermat som vi kan få i butikkene. Helsekostforretningene lever godt av alle de nye produktene og forhåpentlig blir nordmenns helse også god. En annen supermat er camu-camu.

Les mer: Sunn mat er grønn.

Mange forkynner supermatens egenskaper, men får det samtidig til å høres ut som om vanlig mat ikke er bra nok. Mat skal ikke være vanskelig. Tenk selv, prøv de nye produktene og se hva du mener.

Supermat er ofte ren markedsføring

"Supermat" er mat med høyt næringsinnhold, mye vitaminer og mineraler og som oftest økologisk dyrket, altså uten sprøytemidler og tilsetningsstoffer. Det er mat som skal være super-sunn! Maten har utvilsomt mye næringsstoffer, men kommer ofte som pulver eller tørrvare, slik at den er lettere prosessert. Mister man da det levende, friske elementet? Å spise pulver og tørket mat virker jo ikke helt naturlig og det smaker ikke like godt som sin friske motpart.

Les mer: Tang og tare har vi helt glemt for det er også supermat - kanskje vanskelig å venne seg til smaken.

nytt_norge_supermat

Alt dette og mer til - bli rå eller en spinatspiser eller en ruccula-konge. Grønnsaker hører til i kostholdet.

Les mer: Havets grønnsaker tang og tare inn i kosten. Algene venter på at vi skal spise dem.

Spis grønt, bredt, variert

Sannheten er at grønne blader inneholder like mye eller mer næring enn mye av "supermaten" - blir begrepet da bare et ord brukt i aggressiv markedsføring? Er ikke det meste av rå mat supermat? Generelt får du tendens til en litt lavere pH i kroppen av tørket mat, så det er også noe å passe på. Slike endringer i kroppens verdier går langsomt, men ha det med i helhetsbildet.

Les mer: Moringa-treet gir mat og er livets mirakeltre.

"Legevitenskapen" ignorerer, forvirrer og svartmaler som vanlig, så det blir opp til deg å finne ut om supermat kan gi deg noe mer. Tanken om supermat er god, men gå i gang og finn ut selv og test i noen måneder. Ha alltid din egen mening om saken - bare det du selv vet er ekte kunnskap.

Les mer: Lokal mat er den beste mat å bruke: Lokalt dyrket mat er kanskje alt vi trenger der vi er?

Linker

Eksempel på svartmaling og forvirring om supermat

Mer forvirring, superfood anbefalt

Nytt liv: Tester selv i en måned for å finne ut

Ti sorter supermat du kan dyrke hjemme for en billig penge.