Større åpenhet etter 22/7 kommer ikke

Etter hendelsen 22. juli 2011 skulle vi arbeide for et mer åpent samfunn

De to 22/7 angrepene i 2011 der 77 personer ble drept kalles i utlandet de norske angrepene. De sier det var en gjerningsmann alene - en ensom ulv - som gjorde alt dette alene. De sier han leide en passende gård, bygget den svære bomben, skaffet biler og våpen, uniform og penger helt alene. Breivik ble aldri positivt identifisert som sjåføren av bilen med bomben, og ingen så ham gå derfra til den parkerte bilen som kjørte til Utøya.

Siden da har kravene om å innføre nye kontroll- og sikkerhetstiltak for å hindre nye anslag, væpne politiet, mer helikopter og stramme inn overalt. Et nytt krigsområde i cyberspace kalt cyberwar er under utrulling. Det motsatte av øket åpenhet er realiteten vi nå ser, og på grunn av en manns aktiviteter skal hele samfunnet lukkes.

Les her:

En massiv lukkeprosess i samfunnet er i gang.

Det blir mer overvåking, politiet væpnes, og kontrolltiltakene bygges ut. Snart blir det tilfeldige gateransakelser her vi bor. En enkeltmanns handlinger er på merkelig vis gjort til en del av den generelle krigen mot terror.

Man kan bli stoppet på gata ved handlinger de finner på å ikke like.

Et åpent samfunn lages av alle i fellesskap

Det ideelle samfunn er åpent, og alle finner seg til rette. Fokus er nå feil. Vi er i ferd med å gå for langt i å sikre oss mot angrep fra udefinerte personer gjennom uklare prosesser, og vil miste det åpne samfunnet vi ønsker å verne om. Noen - vi vet ikke hvem - spiller et spill med oss, og de er ikke ærlige.

Å skape et åpent samfunn er en oppgave som ligger hos hver og en av oss. Faktorene som bestemmer er en sosial oppvåkning og bygging av en inkluderende holdning. Det handler om felles åpenhet, minst mulig restriksjoner og at alle er med og blir hørt. Skal vi lykkes er vi alle aktivister som må tale, skrive og handle åpenhetens sak.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

"Gården hvor terrorsiktede Anders Behring Breivik bodde og hvor politiet mener han bygde bomben som gikk"