Spis urten lakrisrot ikke spis kommersielt lakrisgodteri

Lakrisrot er glimrende

Lakris fra lakrisrot har god virkning på helsa di og kan brukes til så mangt. Den smaker godt og er en god jernkilde. Plantens røtter knuses eller males opp, og kokes eller dampes for å trekke ut lakris-juicen. Vi får da en svart pasta som kan brukes som middel mot hoste, som et mildt avføringsmiddel og mot visse infeksjoner som milde munnsår og sår hals.

Vann i gryta, kok opp med lakrisrot, la stå, ha i litt sitron og naturlig søtstoff etter smak, sil av - det blir deilig drikke.

Lakris inneholder det naturlige søtstoffet glycyrrhizin som er opp til 50 ganger så søtt som sukrose eller rørsukker. Lakris er antibakteriell og slimløsende.

Her kan du lese om lunkent sitronvann, et enkelt middel for en god start på dagen

Bruk av lakrisrot

  • Du kan bruke lakris mot magesyre-overskudd eller urolig mage. Lakris har vært brukt i folkemedisinen mot magesår da den motvirker årsakene til magesår og fremmer heling. Det er flavonoidene i lakris som gjør dette, da de er virksomme mot de bakteriene som forårsaker sår og betennelser i magen.

Les mer: Med mengder gode bakterier i tarmen blir du sunn og tenker klart .

  • Knus eller mal opp lakrisroten, legg den i vann eller gi den et lett oppkok og bland med urtete for å roe magen og stimulere nyrene og tarmfunksjonen.

  • Hvis du har bronkitt kan du blande 5 gram lakrispulver med naturlig søtstoff og ta dette 3 ganger daglig.

Lakrispulver er handelsvare, og selges i mange varianter, og finnes økologisk.

  • Lakris kan også bidra til å dempe hoste som skyldes astma.

  • Te laget av lakris blandet med med kamomille-te eller marikåpe-te kan anbefales mot menstruasjonssmerter.

  • Lakris brukes i kremer eller pastaer for å dempe psoriasis eller lindre hud som har væskende småsår.

  • I Asia brukes lakris mot salmonella eller mot ubehag som følge av medisinbruk.

  • Lakris kan brukes som krydder alene, for eksempel i curry-retter eller fiskeretter, eller sammen med andre krydder som pepper, nellik, ingefær og kummin.

  • Lag ditt eget sunne godteri: Du kan kombinere lakrisrot med oppmalte fiken eller dadler og lage ditt eget rå godteri uten tilsetninger. Du kan også tilsette bær for å få fram enda flere smaker kombinert med lakris.

Sjokolade med frukt og lakrisdryss er bra. Pass deg for tilsatt sukker.

  • I legemiddelindustrien brukes lakris for eksempel i reseptfrie legemidler og hostesaft.

Noen må være litt forsiktige

Folk med høyt blodtrykk og hjerteproblemer, nyresykdom og leverplager anbefales å holde seg unna lakris. Dette skyldes lakrisens innvirkning på salt og kalium nivået i kroppen.

Lakris har kraftig virkning på kroppen og det er best å spise den i små porsjoner, og over 20 gram lakrisrot på en gang regnes som mye.

Lakris i handelen

Lakris finnes i handelen som lakrisrot eller lakrispulver i helsekostforretninger og apotek. Den finnes som DGL eller deglycyrrhizinatert lakris, tørket rot, lakris-tinktur eller standardisert lakris ekstrakt.

Om planten lakrisrot

Lakrisrot er en plate i erteblomstfamilien som heter Glycyrrhiza glabra. Den er en staude eller halvbusk som blir opp til 180 cm høy. Den har rett, stiv og hul stengel med stilkete blad. Hvert blad består av mange eggformede, mørkt grønne småblad som er klebrige under. Blomstene er blekt blå eller lilla og den har rødbrune frøbelger. Rota med forgreininger (rhizomer) kan bli en meter lang. Den er rynket og brun utvendig, og gulaktig innvendig.

Plantene er svært hardføre og tåler dårlige vekstforhold når de er etablert.

Den finnes i Middelhavsområdet, Russland, Kina, Iran, Egypt, Australia og delvis i Nord-Amerika. Det er flere sorter av planten, og i Calabria i Italia mener de at de har en supervariant av lakrisrot.

Planten har flere navn, blant annet søtrot. I Norge er den vanskelig å få til å vokse. Høst lite røtter første årene, men man kan ta mye etterhvert for de vokser villig.

Kommersielt lakrisgodteri er usunt

Kommersielt lakrisgodteri kalt lakris er meget usunt, så vær forsiktig med det. Det inneholder store mengder sukkerstoffer i flere varianter, anisekstrakter, gummistoffer, hvetemel, kunstig farge, glaseringsstoffer, voks, emulgator, herdede oljer etc. Det er ikke bra for deg selv om det smaker godt, så hold deg unna. Spiser du mye sukkerholdig godteri blir du fet og kan bli syk.

Svart godteri kan være økologisk og sunt - obs. tilsatt sukker.

Lakrisrot er kommet for å bli

Den gode smaken gjør den god i mat og helsevirkningene gjør at jevnlig bruk av lakris kan bli en hit hjemme hos deg. Te med lakris og kanel er en god kombinasjon, og gryteretter med litt tilsatt lakris vil falle i god smak.

God smak, god helse O:)

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Lakris - næringsinformasjon

Lakrisrot Urtekildens planteleksikon

Nettsted med lakris