Spis rå mandler bli sunn og mett

Mandler finnes på alles bord

Her hos oss har mandel vært mye knyttet til marsipan til jul og påske, samt marsipandekke på kaker. Men mandelforbruket har i noen år vært stigende og det er lett å se hvorfor.

Kald mandelsuppe med hvitløk ojo blanco

Vi går rett på sak med en oppskrift for sommerbruk, og mange restauranter i Spania serverer denne bare om sommeren.

Kald mandelsuppe med hvitløk er sommersuppe. Den kalles ojo blanco i Spania, men mandelsuppe finnes i utallige varianter, og tyske mandel suppen er fine også.

Man tar utgangspunkt i mandelmelk som man lager ved å juice mandler sammen med noen fedd hvitløk. Hvis man lager mandelmelk til andre formål kan man tilsette hvitløken etterpå ved å kjøre den sammen med melken i en food proccessor. Mandlene må stå natten over i vann før man juicer dem, og mandelmelkens konsistens justerer man med vann.

Suppen lages ved å blande mandelmelk tilsatt hvitløk med cashewnøtter i forholdet 4 til 1 sammen med litt sitronsaft og olivenolje. Mengden er avhengig av hvor mange man skal servere. Det brukes lite krydder i suppen, ofte ingenting for at råstoffenes smak skal komme fram.

Topping kan være en skvett mandelolje, oppskåret mandel, delte druer eller diverse frø i små mengder.

Vi spiser mer og mer

Verdens mandelforbruk er sterkt økende og med god grunn. Mandler har en smak som mange liker og brukes derfor til mye: tilsatt sjokoladeplater i mange varianter, kransekake, brente/drasjerte mandler, nougat, tilsatt kornprodukter, desserter, bakverk, marsipan, mandelsmør/pasta, ristede/saltede mandler, mandelolje, granolaplater, kjeks og mer.

Gode sunne mandler super til mat

Prisen på handelsvare varierer sterkt, så følg med. Det finnes tilbud ned mot 50-lappen, priser rundt 100-lappen og enda høyere pr. kilo. Prøve å finne økologiske mandler.

Næringsinnholdet i mandler

Populær er den, og i rå form er den et sunt tilskudd til kosten din. Den inneholder 20 gram aminosyrer og protein pr. 100 gram, bare 7% karbohydrater og hele 72% fett, mye vitamin E, riboflavin og folat samt en rekke mineraler, bl.a. kalsium, magnesium og fosfor.

Mandler og mandelmelk er svakt alkalisk og bidrar til den sunne alkaliske kroppsbalansen.

Mandler og andre kalsiumrike vegetabiler som sesamfrø har god balanse mellom kalsium og magnesium, og dette gir et optimalt kalsiumopptak.

Her kan du se fullstendige næringsdata for rå mandler

Vær obs på allergi i forbindelse med spising av mandler.

Botanisk

Løvtreet mandel Prunus Dulcis finnes i mange land som Spania, Italia, Tyrkia, Midtøsten og USA. Akkurat nå kommer omtrent 80% av verdens mandler fra California, USA.

Mandeltreet har fine blomster som er rosa eller hvite. Mandelen er en steinfrukt eller egentlig et spiselig frø omgitt av en hårete hinne og et hardt skall. Mange kaller den en nøtt. Vekten av en mandel er omtrent 1.5 gram.

Mandeltrærer blomstrer enormt. Finn en lund med mandelblomster og sett deg der noen timer - naturen er fantastisk

Sunn bruk av mandler

Det flotte næringsinnholdet, smak og konsistens gjør mandelen egnet til mat, og i rå form kan den for eksempel brukes til snacks uten behandling og med eller uten skall, til nøttebunn sammen med pekan eller valnøtter, i salater hel eller oppkuttet og i oppskrifter av mange slag.

Mandelpolitikk og tørke

De fleste mandler er ikke økologiske, og de store mandelfarmene i California, USA har utkonkurrert alle andre produsenter med sin storindustrielle sprøytemiddelbaserte produksjon. De har et mandelareal som er like stort som hele Østfold fylke, og har levert nær 80% av verdens mandler. De er nå rammet av tørke, og er usikre på hvordan framtida blir. De kan ha skadet forekomstene av grunnvann permanent med sin store tapping i den tørkeperioden de har hatt og fremdeles har.

Deres produksjon krever også transport av bier til pollinering inn i området i blomstringssesongen, og dette har sannsynligvis bidratt til de problemer man har sett med døde bier. Over en million bikuber fraktes inn på spesialbygde lastebiler fra hele USA. Mer enn halvparten av alle bikuber i USA befinner seg i California hver vår, og dette møter nå økende kritikk. Årsakene til biedøden er sammensatt, og har med sprøytemidler og stress å gjøre. Det hevdes at denne transporten av bier gjør biene stresset slik at de dør. Det er klart at økologisk drift klart er å foretrekke framfor det som nå skjer.

Mandler til drikke også

Mandelmelk er blitt populært, og den kan du lett lage i en juicer av mandler du har latt ligge i vann natten over. Tilsett vann etter smak, og noen tilsetter pitte litt salt også.

Få oss inn på økologisporet

Du gjør deg selv og verden en tjeneste ved å forlange økologiske mandler neste gang du handler.

Sol over mandlene: Det er kommersiell krig om mandler, med California i spissen. Her fra Alpujarras i Spania.

Her kan du lese om noe helt annet: Havets grønnsaker inn i kosten

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.