Spis belgvekster bli sunn slank ha det trivelig

Mye spennende mat gir lett energi

Falafel er en populær rett som lages av oppmalte kikerter, ofte sammen med fava bønner som gir den grønne fargen. Kikerter legges i vann natten over før man maler dem opp - koking trengs ikke og det gir en bedre konsistens. Unngå bønner fra boks for de er overkokte. Krydring etter smak og steking i fett.

Samlebegrep for mye god mat

Belgvekster/belgfrukter er et samlebegrep for mange typer erter, ulike bønner, soya som er verdens mest dyrkede plante, linser, kikerter og underjordiske peanøtter. Belgvekster har mye protein, aminosyren lysin som bidrar i bygging av kroppen, fiber, vitaminer, folat og mineraler som jern, kalsium, fosfor, sink og magnesium.

Bruk derfor belgvekster og kast ut kjøtt, melkeprodukter og egg lev vel med et plantebasert kosthold. Belgvekster har også lav glykemisk indeks, liten energitetthet og lite fett. Belgvekster er rike på antioksidanter og de sunne langsomme karbohydratene, og gjør deg derfor ikke "stein" etter måltidene.

Her presenterer vi noen av belgvekstene.

Erter

Erter er en såkalt belgvekst, men friske grønne erter er vanskelige å få tak, for praktisk talt alle går til frysing. De treskes for frigjøring av ertene, og det er en del arbeid med det. Prøv å fa tak i dem der du bor, eller dyrk noen selv - ferske grønne erter er en delikatesse. De er gode som rå ertestuing med olje, salt og pepper.

Kikerter

Kikerter er mest brukt i arabiske land, men er på full fart inn her også sammen med alle innvandrerne. Den er svært anvendelig og lett å tilberede. Falafel er kanskje den mest kjente retten, men kikerter svært anvendelige sammen med andre grønnsaker i gryteretter, supper og salater. Den gir god metthetsfølelse uten å sprenge.

Røde bønner

Røde bønner finnes i mange varianter, kalles også kidney bønner. Her er link til Matvaretabellen som viser hva den inneholder. Røde bønner brukes ofte som ingrediens i deig som stekes som vegetarkaker.

Brekkbønner

Slik beskriver BAMA brekkbønner:"Ovale, saftige og tykke belger med hvite, søte bønner. På få minutter kan du gjøre brekkbønner til en deilig matopplevelse. Brekkbønner lar seg kombinere med en lang rekke ulike ingredienser og i mange kombinasjoner, og riktig tilberedt får brekkbønnene en deilig, sprø konsistens. De egner seg både som tilbehør, forrett og snacks, for eksempel i lune salater, vendt i olje, hvitløk og ferske urter. I likhet med andre bønner, skal de varmebehandles før du spiser dem."

Soyabønner

Soya er omstridt, men får man fatt i naturlig dyrket soya er det en vekst med gode egenskaper. Egeninnsats er påkrevet for riktig bruk av soya. Soya kan man lese om her: Ingen trenger industrielle soyaprodukter.

Linser

Linser behøver man ikke bløtlegge før de kokes, men ved å bløtlegge dem en stund, kanskje flere timer, reduseres koketiden. Linser har mange farger, man velger selv blant grønnbrune, røde og gule linser, eventuelt andre farger man kommer over. Kokte linser kan brukes i stedet for poteter, i stuinger og salater.

Peanøtter

Peanøtter: Forskere ved Maastricht Universitetet har funnet at spiser man peanøtter - 10 gram eller mer for dagen - reduserer man sjansen for å dø innen 10 år med mange prosent - tro det om du vil. Peanøtter er en belgvekst full av energi, mest kjent er peanøttsmør og snacks, og kan brukes i mat av mange slag - naturell, ristet, saltet, røkt, hele eller kappet opp. Peanøtter er langt mer enn snacks.

Voksbønner

Voksbønner er mager kost, og som alle bønner er de raske å tilberede. Kanskje ukjente for mange, men de finnes i handelen, og skal være sprø og ikke seige. Voksbønner mangler grønn klorofyll og er gule å se på. Her er en oppskrift på bønnesalat som inneholder voksbønner.

Alfalfa

Alfalfa er i erteblomstfamilien og er mest kjent som spirer med stor popularitet med sitt rike innhold av stoffer. Den heter egentlig lusern, er sett på som en fórplante, men som er vanskelig å dyrke så langt nord. Lett å spire selv - en godsak alene eller i salater.

Et lite obs.

Belgvekster spist rå inneholder fytinsyre, enzym stoppere og andre antistoffer for ernæring som hindrer dem i å bli fordøyd, men det løses lett ved bløtlegging i vann, spiring eller gjæring samt selvfølgelig koking ved tilbereding.

Belgvekster har en utrolig bredde, er lette å tilberede og inneholder mye som er nyttig for kroppen. Prøv selv, en interessant oppdagelsesreise kan starte.

Linker

Sjekk Matvaretabellen for opplysninger om næring i mat - overraskelser venter.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.