Sodium bicarbonate, natrium bikarbonat, baking soda, natron

Du kan bruke det overalt

Et uskyldig utseende hvitt pulver som man kan spise og mye mer. Dette er virkelig et superstoff - billig, nyttig og godt for kroppen og miljøet på mange måter.

Natriumbikarbonat (NaHCO3), også kjent som natron, er et syre-salt av karbonsyre og natrium-hydroksyd. Natron fikk sitt navn fra det faktum at det er et hjelpemiddel til å få røren for kaker og kjeks til å stige når det bakes. Det er et hvitt krystallinsk pulver som er ikke-giftig, luktfritt, smaker salt, og fullstendig oppløselig i vann. Det brukes i en rekke husholdnings anvendelser og er svakt basisk med pH 8.8. Det spaltes til natrium-karbonat, karbondioksyd og vann ved oppvarming til temperatur over 70 ° C.

Løs bikarbonat opp i vann og du kan bruke det til mengder av oppgaver innen hygiene, helse, matlaging og mer.

I gamle tider brukte man natron som det naturlige stoffet natriumbikarbonat som såpe. I 1971 produserte den franske kjemiker Leblanc natrium-karbonat ved hjelp av en kjemisk reaksjon av natrium-klorid og konsentrert svovelsyre. I 1846 etablerte to New York bakere, John Dwight og Austin Church, den første fabrikken for å produsere natriumbikarbonat fra natriumkarbonat og karbondioksid.

Du kan bruke natrium bikarbonat til alt!

Produksjonsmetoder

I industriell skala produseres natriumbikarbonat på to ulike måter

  • som naturressurs
  • syntetisk ved bruk av Solvay prosessen

USA har store forekomster av nacholite og trona mineraler i fjell, så de produserer natriumbikarbonat eller på engelsk sodium bicarbonate fra de tilgjengelige naturressursene. I resten av verden produseres natriumbikarbonat hovedsakelig ved Solvay prosessen.

Store naturlige forekomster av bikarbonat i Australia, og rødfargen her skyldes sjøsalt.

Naturlig metode

For å produsere sodium bicarbonate fra naturlige forekomster av trona sedimenter, blir trona massene knust, silt, vasket og bearbeidet videre for å gi natriumkarbonat. I denne prosessen omdannes natriumkarbonat til natriumbikarbonat. Med en annen fremgangsmåte blir varmt vann pumpet tusen meter under jorden i avleiringer av nacholite. Den varme vannoppløsningen inneholder nacholite mineralet.

På grunn av overtrykket som utvikles føres mettet bikarbonat-vann tilbake til overflaten. Natriumbikarbonatet krystalliseres ved å redusere temperaturen på saltblandingen, og overskudd av vann fjernes ved sentrifugering. For å holde kvaliteten innenfor industristandardene blir massen ytterligere tørket og bearbeidet.

Syntetisk metode

Ved fremstilling av syntetisk natriumbikarbonat er det vanligvis Solvay prosessen som anvendes. I denne metoden produseres natriumbikarbonat fra ammoniakk, karbondioksyd, vann og konsentrert saltvannsoppløsning. Den viktige siden ved denne metoden er at den bruker rene kjemiske råvarer som ikke er dyre og samtidig er lett tilgjengelige. Man produserer sodium bicarbonate av meget høy renhetsgrad ved å reagere kaustisk soda og karbondioksid.

Bikarbonat rakett: Store raketter virker etter samme prinsipp, og man kan lage en liten rakett for å vise raketteffekten. Du trenger en tom plastikk vannflaske, baking soda og edikk, samt litt andre småting som tape og kork.

Forbruket øker

Forbruket av natrium bikarbonat er på vei oppover med en gjennomsnittlig årlig vekst på 3% globalt. Den største bruken av natriumbikarbonat er i dyrefor, næringsmiddelindustrien og farmasøytisk industri. Andre bruksområder er i vannbehandling, røykbehandling, vaskemidler, kosmetikk og produksjon av andre kjemikalier.

Dyrefór

Natriumbikarbonat er anerkjent over hele verden som syrenøytraliserende i fór for storfe, og hjelper til å forbedre fordøyelsessystemet hos storfe. Natriumbikarbonat av høy renhet er en kilde til klorfritt natrium som forbedrer veksten av fjærfe som ofte opplever varme- og stress problemer, og øker eggeskall styrken. Alt dette øker produktiviteten i fjærfe industrien

Mat

Natriumbikarbonat brukes i bakepulver som et hevemiddel, og som et alkalisk middel for eksempel i tannkrem. Når en kake- eller cookies-røre er blandet med bakepulver og bakes, reagerer natriumbikarbonat med den sure agenten og tvikler karbondioksid.

Her finner du oppskrifter på alkalisk mat som gjør deg naturlig slank og sunn

Personlig pleie og tannpuss

Natrium bikarbonat blir stadig mer populært til personlig pleie som munn, tann, mage, deodorant, badevann, vask av hender og hår og dårlig ånde. Vi kommer tilbake med flere forslag til bruk. Alt dette kan du lage selv for en billig penge.

Baking soda scrub til ansiktet.

Farmasi

I legemiddelindustrien er natriumbikarbonat brukt til å produsere antacids for å behandle syreoverskudd. Det er også brukt i behandling av nyrestein, aspirin overdose, hyperkalemi, lav blod pH tilstand og allergier. Det brukes som desinfeksjonsmiddel for førstehjelp etter en skade til å rense såret og fjerne døde celler. Det er også påstått at det kurerer kreft ved direkte injeksjon inn i svulsten - ref. den italienske legen Simoncelli. I kosmetikk og personlig pleie-produkter er det brukt til å kontrollere syre-base balansen.

Desinfeksjonsmidler

Natriumbikarbonat er brukt i kosmetikk, tannpasta, tann whitener, såpe, og det er også brukt i produkter som nøytraliserer dårlig ånde. Natriumbikarbonat blir brukt som et surhetsregulerende middel, anvendes i desinfiserende midler og er en naturlig luktfjerner og motstår bakterier og muggvekst.

Plast og gummi

Natriumbikarbonat anvendes som et esemiddel i gummi-og plastindustrien. Det frigjør karbondioksyd ved en temperatur over 70 grader, og dette karbondioksyd gir den ønskede formen til objektet man produserer. Den brukes til å lage produkter som polyuretan, polyetylen, polystyren og polyvinylklorid (PVC).

Vaskemidler

Natriumkarbonat anvendes i mange vaskemidler, men man går nå langsomt over til natriumbikarbonat på grunn av den lave pH sammenlignet med natriumkarbonat. Natriumbikarbonat foretrekkes for fremstilling mildere vaskemidler

Idrettsfolk bruker sodium bikarbonat for å regulere kroppens PH-verdier, men det er en farlig praksis hvis du ikke vet nøyaktig hva du gjør.

Vann

Natriumbikarbonat anvendes til å styre alkalitet og opprettholde pH i avløpsvannet, og brukes også som tilskudd i kloakkrenseanlegg. Det er også brukt i behandling av avtrekksgasser fra industri, og på denne måten hjelper det til med å hindre luftforurensning.

Lær og tekstil

Natriumkarbonat brukes i herding av ull og silke fiber. Det er også brukt i skinn industrien, og garving med natriumbikarbonat gjør skinn bakterie- og temperaturbestandig. Det øker holdbarheten av lær og gjør det porøst, mykt og fleksibelt.

Tekniske data

  • Kjøp "food grade" eller "farmasøytisk grade" natriumbikarbonat, uten gluten eller aluminium
  • Kjemisk formel NaHCO3, brukes som krystallinsk fint pulver
  • Synonymer engelsk sodium bicarbonate, norsk natrium bikarbonat, natron, bakepulver (obs. tilsetninger)
  • pH 8.8 maks
  • Løselig i vann inntil 99.9%
  • Minimale mengder sulfater, jern, klorider, tungmetaller, arsen, kobber
  • Spesifikk vekt 2.159 gram per cm3
  • Lav toksisitet LD 50 5 g/kg
Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Her er en link til en amerikansk produsent av natursoda

Her er en link til en asiatisk produsent av høykvalitetssoda