Æsj: godteri er gelatin av kokte rester av slaktedyr tilsatt sukker og kjemikalier

Alt mykt godteri og gelé lages av dyreavfall

Såkalt prosessert mat er blitt det vanlige i næringsmiddelindustrien. Gelatin er en av ingrediensene det brukes mye av. Ren gelatin er et animalsk industriprodukt, og kan være nyttig i visse begrensede tilfelle.

Vi kjenner alle klar blank gelatin, sprøtt og uten smak og farge. En kan også få det i pulverform. Alle spiser og bruker produkter tilsatt gelatin uten å vite hva det er. Ovenfor er et glansbillede av "deilig godteri med sukker på" laget av gelatin.

Verdens produksjon av gelatin er omtrent 400,000 tonn per år eller vi spiser alle sammen omtrent 150 gram per dag hvis alle spiser likt. Gelatin finnes nemlig overalt, i alt vi spiser.

Gelatinplater fuktes og løses opp i vann og er meget brukt i matlaging, desserter, kaker og til godteri.

Slik blir gelatin laget. Godteri er dyre-rester med sukker og farge.


Slike bein og andre rester etter slakting av dyr lager man gelatin av.

Koker man lenge nok, tilsetter sukker og smak blir det godteri. På fabrikkene koker de effektivt alt de kan få fatt i som hud, bein, kjøttrester, sener, tarmer, og noen ganger gammelt lær og skinn.

Dyrerester av gris og ku er det som brukes for det meste, men også rester fra andre dyr som kylling og sau samt fiskerester brukes. Det er hud, bein, sener, knokler, tarmer og innmat som brukes.

Veganere og vegetarianere har et stort problem for gelatin finnes i nesten all mat laget i kommersiell produksjon. Det finnes alternativer, men de er ikke alminnelige. Gelatin brukes i alt mulig som eksempelvis kapsler for kosttilskudd og medisin, vingummi, syltetøy, sjokolade, gelé, puddinger, kakekrem, lakris.

Dekket av sukker, myk, sukkulent, søt, litt syrlig med friske farger og i store mengder.

De samler dyrerester på en gelatinfabrikk, og alt som inneholder protein kan brukes.

Proteinet eller kollagenet utvides i hydrolyse som er koking vann til det har løst seg opp. Forut for kokingen må alt fett fjernes med syrer eller baser, og råstoffet ligger dag i syre eller basebad til fettet har løst seg opp.

Bland cola og gelatin og man har cola gummi. Dette er populært, og man kan lage hva man vil med elastisk gelatin.

Gelatinkapsler brukes til medisiner og kosttilskudd, men kan erstattes av vegakapsler basert på plantecellulose.

Fiskers svømmeblærer brukes til å lage gelatin som man klarer øl og vin med. I Kina lager man suppe av disse blærene. Gelatin brukes også til filtrering, herunder mange typer fruktjuice.

Øl og vin klares med gelatin kokt på fiskeblærer, men det kan gi smak, og mange ha slutt på dette, også for å gjøre ølet og vinen vegansk.

Det finnes alternativer til animalsk gelatin

Fra alger kan det utvinnes gelé, blant annet agar og karragenan fra sjøgress. Pektin fra bær og frukt kan sammen med sukker danne gelé. Fruktkjernemel fra Johannesbrødtre og Guarana kan brukes som gelé eller såkalt geleringsmiddel. Gellan gum fra en bakterie finnes også.

Alt dette er kunstig og kjemisk i forhold til mat. Naturlig mat er er det stadig mindre av å få fatt i.

Godteriet ditt er laget av dyre og fiskerester som er kjemisk behandlet og kokt

Så tilsettes sukker, søtningsstoffer og smak, som regel i form av kjemikalier. Enda en grunn til å holde seg unna. Haribo er den største leverandøren i Norge.

Visste du dette? Naturlig mat med høy næringsverdi, sin opprinnelige smak, ekte utseende og konsistens finnes snart ikke lenger.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.