Plantebasert mat med utseende som kjøtt

Se at overgangen til plantebasert mat er i full gang

Bildet viser en plantebasert rett for veganere, men den ser ut som en kyllingrett: Stekte "kyllingbiter" laget av planteprotein med coleslaw og sursøt saus. Her er oppskriften, så kan du prøve den selv.

Nå "oversetter" vi enkelt og greit alle rettene fra kjøtt-tradisjonen til gode plantebaserte versjoner. Hvorfor spiste vi i det hele tatt kjøtt, og hvorfor er det nøye at maten vi spiser nå skal se ut som maten vi spiste før?

Les her om "Oumph! som er mat fra planteriket og laget av bønner. Men ikke tenk på det. Vi tror på mat som gir deg vann i munnen. Mat som er lett å lage, og som du blir mett av. Mat som i tillegg er sjukt bra for miljøet. Oumph! er alt dette! Klimaavtrykket er så lavt at du og alle andre mennesker på jorda kan spise det hver dag. Episk!*"

Den vegetariske slakteren er kommet, dyreslakteren mister kunder

Grensene for hvordan vegansk mat ser ut og hvordan den lages tøyes nå, og sprer seg til flere land. Det skal visst ha startet i Nederland med den "veganske slakteren" Jaap Korteweg. Han bestemte seg for å bli vegetarianer da han så resultatene av svinepest og kugalskap i Nederland. Han ville ha alle dyr ut av matkjeden vår.

Han fant planter å lage kjøtt av

Etter å ha søkt i omtrent ti år klarte han å sammen med kokker å utvikle kjøtt erstatninger så man ikke skal savne noe av smaken, bittet og teksturen kjøtt har. Han så også et stort potensiale i den proteinrike og organiske belgveksten lupin som vokser i Nederland. Han arbeider nå med å få til overgangen fra dyrekjøtt til plantebasert kjøtt. De som før var kjøttspisere skal ikke savne noe ved å bli vegetarianere eller veganer.

Les her: Belgveksten lupin: Spis belgvekster, bli sunn og slank og ha det trivelig.

Ingen kan se forskjellen, men alt i disken er plantebasert og en stor salgssuksess. Proteininnholdet er høyt, men noen klager på at denne maten er høyt prosessert.

Planter er maten vår

Det er sterk interesse for å spise plantebasert mat, og grønnsak slaktere kan sees på som en del av prosessen med å bli vegetarianer/veganer. Man kan få en ny bevissthet rundt plantebasert mat og retter som organiske gulerøtter marinert i en hemmelig marinade og tilsatt kapers, rød løk og nori kan gi smakstendenser i retning smak av fisk. Tenk også på spiralkuttede grønnsaker, zucchini og rødbeter som nudlene og bland med en sterk vegansk saus.

Ser man historisk på det er det slik at plantebasert mat egentlig ikke trenger å drasse med seg begrepene fra tiden da man spiste kjøtt. Det kommer nye tider, ny mat og nye begreper.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

The Vegetarian Butcher fra Nederland.

Bok med veganske matoppskrifter: Extraordinary Vegan.

Plantebasert gourmetmat en selvfølge med egne begreper og navn. Den er original, stimulerer sansene og overrasker fantasien. Her er oppskrift på coleslaw med rosenkål