Påsken den ideelle høytid

Religionen avviklet alle skjønner hva friheten er

Norsk påske i praksis er det første tegn på det som skal komme når begrepene er sortert - ubegrenset frihet. Nordmenn flest har ikke noe forhold til det religiøse budskapet lenger. Det er bra, for det viser at de fleste nordmenn har sett det religøse som et åk å bære, og det kan bare tas bort. Religion er en kontrollmekanisme vi ikke trenger - vi kan leve i sannhet, frihet, kjærlighet og glede uten å styres ovenfra.

De kristne feirer videre

Påsken er en stor uke for mange kristne i mange land, det er den hellige uke. Land som Italia og Spania feirer stort, og mange i befolkningene er med. Dette er en tradisjon, selv om bak denne kristne tradisjonen ligger enorme kriger og mye lidelse. Det har vi allerede glemt.

Ett av de mange brorskap i Málaga Spania feirer katolsk påske. De katolske seremoniene i Spania er enorme og varer hele uken. De tar på seg hatter for å være anonyme i sin anger - og lage show for hverandre og turistene.

Vi behøver ikke reise bort og gjemme oss

I Spania tar man på seg spisse hatter, lager prosesjoner og har mange gudstjenester, noen varer hele natta.

Hos oss er det ikke slik. Alt stenger og alle gjemmer seg. Nordmenns påskeritualer starter med tilbaketrekning og påskestillheten senker seg. "Alle" sammen er "borte" i halvannen uke, og samfunnet lukkes.

En uke med seriøse religiøse seremonier over hele Spania - de mener alvor. Her to apostler og Kristus statue i stort tablå i Frigiliana.

Nordmenn synder ikke

Nordmenn angrer heller ikke sine synder, for sannheten er at de fleste ikke har gjort noe som de behøver angre. Angerbegrepet knyttet til synd er en kontroll konstruksjon vi lett kan greie oss uten. Alle som bor her har egne tanker og krefter nok til å gjøre som de vil selv. Jobb er også en slik kontroll konstruksjon som vi kan legge opp helt annerledes om vi vil.

Synd er en definisjonssak - svart arbeid er ikke en synd. Hos kirken kunne man kjøpe avlat for penger, svarte penger også.

Mangelen på klare tanker og handlinger om det vi gjør

Dilemmaet er at man trenger "kose seg" og "feire påske" før man skal på jobben igjen, der vi frivillig stiller opp år etter år. Hvorfor vi må kose oss er en gåte - livet er altså så fælt at vi trenger en uke med noe kalt "kos" for å kunne gå videre. Når vi er tilbake på jobben drømmer vi allerede om neste påske og friheten vi da kan ha. Dette kalles tankesvikt, og den følges av handlingssvikt.

Svenskt godis er suverent verst/best: Har du kjøpt nok godteri, alkohol og kjøtt til å ødelegge helsa di? Sverige er best, men verst. Men reparasjonskostnadene for helsevesenet stiger til himmels - noen sier det går til helvete - slik vi lever nå i kos og dus.

Vi stiller ikke spørsmål om noe, er viljeløse

Ingen undrer seg over hva som skjer, og hvordan dette refleksjonsløst kan gjenta seg år etter år. Det er et tankekors at vi kaller det påske, og later som om vi feirer påske uten å gjøre det. Dagens påskefeiring er et rop om hjelp til å komme videre fra det vi holder på med - et rop om hjelp til å finne friheten vi alle vil ha.

GOD PÅSKE - den perfekte høytid - kan vi ha hele året om vi vil.

En mann med store vinger: Vi flyr ikke, vi lever under tvang, og bør snart innse det. Vi kan ikke fly slik vi har laget det for oss selv for vi er ufrie. Frihet må vi selv ta i fra de som vil stoppe oss.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.