Oregano vokser vilt i Norge

Bli kjent med plantene i ditt eget område

Sommeren er plantetid og urtetid, og det er lurt å øke kunnskapen sin om vinteren og skaffe seg nyttige planter gratis om sommeren. Vinteren går fort og sommeren er kort. Rosenrot er en plante som vi finner vill, men den dyrkes også, og vi er en stor eksportør av denne spesielle planten. Bildet viser bergmynte som er en av mange varianter av oregano og som finnes langs Oslofjorden. Bergmynte står i full blomst til glede for mange.

2017: Meld deg på kurs om spiselige planter i naturen på Jevnaker - og ellers i verden med Stephen Barstow.

Vær dristig og bruk nesler, glimrende i suppe - og helt ufarlig. De dristige bruker unge skudd i salaten uten å få stikk.

Urter er mat og medisin

Det er økende interesse for norske urter både til medisinsk bruk og som smaksetter i grønn mat. Urtenettsteder har stor trafikk fra interesserte, og den nye helsebevisstheten kaller oss til nærmere undersøkelser. Mange av urtene har i tillegg til medisinske virkestoffer av flere slag også mye vitaminer og mineraler som kan bidra i et godt økologisk kosthold. Her er det bare a gå i gang, naturen venter på å bli gjenoppdaget. Se Urtekilden som har mengder med norske urter som er beskrevet i detalj.

Se også nettstedet Plantearven som har informasjon om vårt store mangfold av nytteplanter, planters historie og egenskaper samt hvor de kan skaffes.

Eplesorten Jens Pedersen finnes her i nabolaget - spør etter den.

Det er kamp om rettighetene til mange planter, og noen av de store firmaene prøver å monopolisere med sine sorter og derved redusere mangfoldet, og her kan man ved å plante selv bestemme hvilke planter som skal brukes.

Les her:

De fantastiske nyttevekstene vi har her i området.

Norsk mat er et mirakel med framtid - spesielt alt det vi finner i området der vi bor.

Har du tenkt på alger, tang og tare i sjøen - her er mye god og gratis mat, men tilvenning til de nye smakene må til.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.