Oculus Rift viser at vi lever i en datasimulert verden

Oculus Rift er et apparat som viser tydelig at den verden vi lever i er datasimulert, og snart kan vi lage en slik simulering selv. Da blir computing naturtro - det er ikke forskjell fra virkeligheten. Slik blir det når virkeligheten er en datasimulering.

Oculus grunnlegger Palmer Luckey gikk ut på Twitter for å få folk i stemning til det som kommer i første kvartal 2016 - konsumentversjonen av Rift. Det følger også med en "sensory pad" for hendene. Facebook startet levering av Oculus i begynnelsen av 2016 til en gjettet pris på rundt USD 500, og salget innledningsvis var bra - og de neste årene blir spennende.

Teknologien i Rift gjør deg til ett med opplevelsene, du går inn i et nytt rom med vanlig romfølelse og det du ser er helt virkelighetstro. Du ser ikke lenger på en skjerm, men har et helt omsluttende apparat på hodet ditt. Det er lett og du kan ha det på deg i timevis. Snart vil det være erstattet av mikroversjoner, og være integrert i kroppen din. Du beveger øynene, hendene og føttene, ser og hører og befinner deg i en skapt eller virtuell verden. Sensorer gir deg alle funksjoner kroppen har og muligheten til å føle at dette er virkelighet.

Smelter virkelighet og teknologi sammen eller er alt teknologi. Når man ikke kan skille det lenger er det lett å si at alt er teknologi.

Oculus ble overtatt av Facebook for USD 2000 millioner og FB fikk fart på utviklingen av Rift. Den første utviklerkonferansen for Oculus har funnet sted (2014), og det er kommet et nytt prototype VR hodesett for Rift og forbrukerversjoner er under stadig utvikling. Utviklerne er ivrige, og det er sendt ut mer enn 100,000 Rift developer kits til over 130 land. Mange spennende apps og spill utvikles nå for denne nye plattformen.

Aktuelle leverandører nå

Det er et stort antall firmaer som arbeider med dette, og man venter nå at prakktiske apparater kommer i 2016. De mest fremtredende er Samsung Gear VR, Sony Morpheus, HTC Vive, og Facebook Oculus Rift, som også driver Microsofts Windows 10 XBOX VR hodesett. Nokia har også meldt seg på med sin OZO

Nokia vil være med OZO 360 grader

Du kan forske på VR Virtual Reality og 3D verdener med denne Beginners Guide fra Regan Arts Sammen med smarttelefonen din gir den en fin intro til VR.

Utviklingsbilder fra Rift

Mange tekniske utfordringer

Når Oculus Rift blir en realitet vil dataskjermen forsvinne sammen med kontrollere med knapper og joysticks og hodetelefoner. Disse erstattes med sensorer for alt du vil gjøre samt intuitive impulsgivere. Du kan se i 360 grader, bevege deg fritt og hoppe, falle, løpe i alle retninger, snakke med og høre på andre, føle, etterhvert lukte og føle varme - kort sagt du vil befinne deg i en verden som er helt lik den du er vant med og du kan gjøre akkurat det samme.

Det vil ta flere års innsats med teknisk utvikling å få dette til, men alt synes å være satt på skinner. Får du lyst å prøve? Du kan føle deg hjemme i nye rom, få nye opplevelser, utvide livet ditt og bare nyte det.

En del praktiske problemer må løses for at dette skal ta av: hodesettene er store og kan gi fysiske problemer ved lang tids bruk, psykologiske virkninger kan komme, datamaskinene våre er ikke kraftige nok og kontrollerne via hendene er vanskelige å få til.

Oculus har laget et developers kit som du kan kjøpe for USD 350 som er beregnet på utviklere som vil bidra med apper for Oculus Rift. Her kan du bestille Oculus Rift Developers Kit

Fra spill til nyttige applikasjoner

Simulert virkelighet har vært spillernes område, men det finnes en rekke områder der simulert virkelighet kan brukes med stor nytte. Helsevesenet ser for seg Rift brukt i terapi, og dette er allerede testet.

Se her hva som er mulig:

  • Virtuell virkelighets terapi: Pasienter med stor uro i seg eller mentale problemer kan settes inn i en virkelighet via en applikasjon der de føler seg helt rolige og problemfrie. Etter noen runder med slik behandling er de klare til å gå tilbake til hverdagen.

  • Rift kan få deg til å føle at du sitter blant tilskuerne på en fotballkamp, og få stemningen tett inn på kroppen

  • Lære å bruke en protese

  • Idrettsutøvere får gå inn i en applikasjon der de får se riktig og godutførelse, teste seg selv, leve ut det riktige, bli dyktigere.

  • Lære-situasjoner av alle slag, lære språk, matte, snekring - egentlig hva som helst. Du får lærestoffet inn, øvelse, levende lærere i interaksjon. Hvorfor skal du gå på skolen når du kan få dette?

  • Simulere alle slags opplevelser som fjellklatring, hang-gliding, utsette soldater for angrep, kjøre Formel1, og eksemplene kan mangfoldiggjøres.

  • Man kan introdusere følelser, man kan få hjernen til å tro at noe er virkelig, rom og avstander føles virkelige, sette i gang følelser av alle slag som lykke, spenning eller frykt og panikk.

Vi får nå bevis for at vi lever i en datasimulert verden

Glem det tekniske, de spennende spillene, apparatene du skal kjøpe og tenk at her vil vi snart ikke kunne se forskjell på den verden du lever i og spillet du spiller. De vil være helt like. Du vil kunne gå fra et spill til din såkalte virkelighet og ikke se forskjell, uten å ta av deg apparatet for du skifter bare fra et kamera til et annet.

Teknisk sett vil vår verden og den virtuelle verden være helt like, og de er egentlig det allerede. Den datasimulerte verden vi lever i er foreløpig teknisk mer avansert enn det vi lager selv. Den tekniske utvikling fortsetter og snart kan vi ikke skille dem fra hverandre. Hva gjenstår da og hvor vil du helst være?

Alle ønsker et liv i glede, en følelse av magisk og undrende tilstedeværelse i livet, men vet ikke alltid hvor og hvordan det skal ordnes. Gå i gang og forsyn deg av alle tilbudene for livet er en datasimulering og du kan gjøre hva du vil. Det eneste som er uavklart er kilden til programmeringen av den verden vi lever i - hvem står bak den?

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Oculus Rift og Facebook

Milliarder til virtuell virkelighet

Flere leverandører

Totem den beste tekniske løsningen

Totem

Sony Morpheus til Playstation

Microsoft følger med, de har X-Box og er med. Andre er PrioVR, Virtualizer fra om Cyberith, Control VR, Perception Neuron og Omni fra Virtuix.

Microsoft har et eget prosjekt kalt Hololens som kanskje "will kickstart the smartglasses revolution". Se link til hjemmesiden Hololens Microsoft.

Google har også meldt seg på med Magic Leap