Ny medieverden: Ikke tro på noe du ser, leser eller hører

Nye medieverden er her, men ikke helt ferdiglaget

Neil Armstrong var ikke på månen er det mange som sier, men mediene har fått betalt for å si at han var der. Hva tror du?

Mediene får oss dit de vil med sin massive påvirkning, og de skriver, lager TV-programmer og produksjoner om hva som helst for hvem som helst mot betaling. Kunder er stater, myndigheter av alle slag, bedrifter, organisasjoner, enkeltpersoner og de betaler alle for å få ut sine meldinger til oss - massene.

Les her: Kynisk utvikling av folkemeningen.

I medienes verden er det i gang et paradigmeskifte uten sidestykke nå. Teknisk sett kollapser papiraviser over hele verden i rasende fart, nye nettbaserte medier overtar deres rolle og eierskap konsentreres voldsomt i et håp om at en med storskala økonomi skal kunne holde det gående inntil situasjonen er mer avklart og nye forretningsmodeller etablert. Tanker om global styring av oss alle - massene - mot gitte økonomiske og politiske modeller er også del av utviklings-scenariet.

De store er ikke kommet hit skikkelig ennå, men de vil.

Mediekonsentrasjon i Norge bare begynnelsen

I Norge har arbeidet med å slå sammen mediebedrifter pågått lenge, og mediakonsentrasjonen er stor og samlet i noen få grupper som Amedia og Schibsted, og videre konsentrasjon pågår hele tiden. Det siste er at gamle Morgenbladet overtas av NHST Media Group. Etter at løssalgsaviser som Dagbladet og VG har rast i opplagstall er det Aftenposten som er største papiravis, samtidig som nettaviser vokser og nye kommer til.

De store agendaers tid

Samtidig lurer de store globale krefter seg inn i vår verden med styrte såkalte nyheter som har som mål å fremme globale agendaer innen finans, økonomi og politikk. Dette kalles ofte lettvint for konspirasjon, men den ekstreme graden av global samkjøring, langsiktighet og bevissthet viser klart at et prosjekt er under utrulling.

Georg Orwell fra England så hva som kom dengang, og siden har det vokst.

Nettbaserte gratis nyhetstjenester er det nå mange av, det er bare å finne de man liker best. Nettets funksjoner med søk, RSS, daglige mailer og oppdateringer etc. gjør det lett å finne fram til stoff man er interessert i og å holde seg løpende oppdatert. Veien framover er tydelig staket ut.

Medias rolle som vaktbikkje er over, blir betalt pusher

Media har tidligere hatt rollen melder av store hendelser og som vaktbikkje over vesentlig aktivitet innen politikk, moral, kultur, økonomi og kriminelle handlinger. Dette er nå ute og denne nye tid er under full utvikling, og mediene tror de har funnet sin nye forretningsmodell. Det er betalte integrerte medieprosjekter på vegne av bedrifter, stater, kontorer, grupper og alle andre som kan betale for seg. Nye begreper fosser inn, men det har alltid vært kalt propaganda og det vil det fortsatt være. Et penere ord for noe av dette er oppdragsjournalistikk eller sponset journalistikk.

Media var vaktbikkja vår, men nå skytes journalister i fleng.

Globale agendaer og syndikert stoff

Sammen med de nå tydelige forsøkene på å utvikle de globale agendaene går utviklingen av globale medier. Globale agendaer driver fram at verdens mediehus blir færre og færre og større og større. Det er lettere å koordinere stoffet hvis man er færre som arbeider med en sak, og det antydes allerede at 3-5 store globale mediehus av typen The Walt Disney Company, News Corp & 21st Century Fox, Time Warner, CBS Corporation og Viacom er det vi vil ha til slutt. De produserer stoff som sendes over hele verden via byråene de eier, via kanalene de har, forlagene, filmstudioene, lobbyistene og PR firmaene.

Foran den grønne skjermen lages det mye godt stoff for å påvirke oss, men det er nesten aldri sant, det er bare betalt.

Ny bransje skapes

Nyhetsbransjen blir gradvis den globale påvirkningsbransjen, og det blir vanskelig å skille det som er sant fra det som ser sant ut, det du skal bry deg om og det som er støy. Erfaringen viser at påvirkningsbransjen er ikke til å stole på da de gjør hva som helst for penger. Se bare på News of the World i England som ble stengt i 2011 etter en skandale der de hadde skapt nyhetene selv.

Store greier alt sammen nyheter kalles alt og det er umulig å holde rede på noe - bli selvstendig og slapp av for de bare drar i deg.

Et nytt medie produkt er under utvikling: Storskala massepåvirkning

Under PR-hatten vil man nå få et stort integrert konsept der informasjon, reklame, medier som aviser, radio, TV, film, bøker, PR og annen propaganda er blitt medienes operasjonsfelt og integrert og samlet under en hatt. Alle presentasjoner er laget for et betalt formål eller sak som mediene forretningsmessig jobber for. De skal for eksempel utvikle en holdning hos folk eller massene som vi i økende grad vil bli kalt, eller de skal få oss til å tro på en hendelse som 9/11.

Skjulte oppdragsgivere

Hvem lager oppslagene rundt de store hendelser i verden, og man kan spørre hvem som setter i verk disse hendelsene? Oppdragsgivere vil i økende grad holdes skjulte, her i Norge kan vi bare se på tidligere landbruksminister Listhaugs uvilje mot å fortelle hvem hun har jobbet for i sin tid i PR-bransjen. Tydeligere og tydeligere kommer det fram påstander om at terroranslagene er produsert og regissert som en villet handling inklusive mediehåndtering. Det er kanskje en drøy påstand, men tiden vil vise hva som er rett.

Nye begreper introduseres for å skjule det man holder på med

Det svirrer av nye begreper

 • Sponset innhold der en film, en avisartikkel, et intervju i et talkshow er betalt av en oppdragsgiver
 • Oppdragsjournalistikk er å lage innhold i radio, aviser, TV som ren reklame for en oppdragsgiver som kan være en bedrift eller en statlig myndighet
 • Eventproduksjon sette i scene og gjennomføre hendelser, og her har det vært skumlet om at det vi hittil har sett bare er begynnelsen.
 • Innholdsmarkedsføring kan være å jobbe fram et tema på blogger, i filmer, aviser
 • Distribusjonsutvikling er å finne nye distribusjonskanaler, utnytte de som finnes, lage spesialkanaler
 • Advertorials er reklame blandet med andre ting, puttet inn her og der i stort antall
 • Utnytte stoffets egen styrke i reklame i åpen kommunikasjon. Alternativt kan man bruke svart kommunikasjon som er å jobbe i det skjulte.
 • Rådgiving i forbindelse med agendaer og strategi
 • Jobbe som provokatør for å bringe noe fram i lyset, en sannhet for eksempel
 • Avsløre andres agendaer, markedsføring og til og med løgner
 • Hindre eller fremme en sak på Google, Bing etc.
 • Få myndighetene til å ta ned plagsomme nettsider

Det gjelder å na mange, alle i målgruppen.

Mye nytt, og det meste skal skje i det skjulte

Listen er lang, og resultatet av det som skjer er at all troverdighet forsvinner og alt blir uvisst. Den gode strategi er enkelt nok å utvikle sin egen kompetanse, være skeptisk til alt og finne egne kilder. Ta i mot medienes nye produksjoner som underholdning og nyt dem. Å overse dem fullstendig er kanskje det beste.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Eksempel: Ren reklame for casinoet som er nevnt, kamuflert som reisetips