Ny grønnsak pastinakk øker helsemangfoldet

Ny eller gammel god grønnsak/rotfrukt øker

Før poteten kom var det pastinakk det dreide seg om, og den er nå kommet tilbake. Det er økende interesse for "nye" frukter og grønnsaker i Norge. Pastinakk har vært her en stund, men det satses på den fra flere hold. Pastinakk er en rotvekst med smak som en mild gulerot, litt mykere i kosistensen enn en gulerot, noen mener den er litt søtlig og den kan spises rå og kokes eller blanches. Raspet eller fint oppskåret er den god til salater, kokt egner den seg ypperlig til mos eller servert kokt sammen med andre grønnsaker. Mulighetene er mange, blant annet finnes det oppskrifter på frites eller chips. Men husk at rå mat bevarer næringsstoffene bedre enn kokt mat.

Pastinakk dyrket som gulrøtter og poteter. Egnet i mindre skal også i hagen.

Her kan du lese mer om hvordan du gir helsa di en god start hver morgen

Pastinakk vokser godt mange steder i Norge så det er ingen grunn til å importere den - sjekk hvem som dyrker pastinakk i ditt nabolag. Du kan få den hele vinteren som andre rotfrukter.

Godt innhold

Pastinakk har svært lavt innhold av mettet fett, kolesterol og natrium. Det er også en god kilde til kalium, og en svært god kilde til kostfiber, vitamin C, vitamin K, folat og mangan. Du kan finne en oversikt over innholdet her

Pastinakk og sellerisuppe

Glykemisk indeks GI

Pastinakk gir også lav glykemisk belastning eller holder blodsukkernivået konstant. Glykemisk belastning er en måte å uttrykke en mats eller et måltids effekt på blodsukkernivået. Eksperter er ikke helt enige om hva din totale glykemiske belastning bør være hver dag. Et typisk mål for total estimert glykemisk belastning er 100 eller mindre per dag. Hvis du har diabetes eller metabolsk syndrom kan det være lurt å sikte litt lavere. Hvis du ikke er overvektig, og er fysisk aktiv er litt høyere er akseptabelt. Det er lurt å ta en sjekk av og til på hvor stor den glykemiske belastningen din er.

Glykemisk indeks eller GI er et tall som forteller hvor mye blodsukkeret stiger når det spises en matvare som inneholder karbohydrater.

Vanlig brukt i mange land

Pastinakk har vært vanlig i mange land en god stund, spesielt i England under navnet parsnip og her kan du finne en del oppskrifter med parsnip.

Rå sushiruller med pastinakk

Pastinakk er vel verdt et forsøk - en tilvekst til ditt kosthold.

Link

Pastinakk - mat i Norden