Muskelkramper plagsomme hendelser lindre forebygge effektivt best

Finn kunnskapen unngå få bort krampe raskt

Krampe er når musklene strammer brått og det blir smertefullt. Krampe i armer og bein kan være akutte og forsvinne fort eller de holder på en stund. Mange har problemer med skuldre og rygg i grenselandet mellom kramper og stramme muskler. De som trener mye får kramper, og idrettsfolk av mange slag jobber jevnt og trutt med å holde kramper i sjakk. Mange som trener lite er også utsatt for kramper når de en sjelden gang tar i. Kramper om natta er et kjent fenomen, og fødende kvinner får mange ganger kramper. Kramper i hender og føtter er ganske vanlige. Det er ikke enkelt å beskytte seg helt.

Får man ofte kramper kan de være tegn på en generell situasjon som må ordnes opp i. Lite vann i kroppen er det vanligste problemet.

Mange av krampene kan løses med velprøvede midler. Det kan være fint å forstå hvorfor kramper oppstår og være kjent med noen tiltak å sette inn.

Kramper kan man få i alle muskler, og et generelt sunt liv kan bidra til å unngå dem.

Her er noe gode råd for arbeidet med kramper som man kan ordne selv.

 • Kalsium er et av de viktige mineralene i kroppen. Det innvirker på skjelettstyrke og nervesystemets funksjon og spiller derved stor rolle i alt man gjør. Mange mener mangel på kalsium er en hovedårsak til krampe da slik mangel begrenser muskelkontroll og bevegelse. Kalsiumrik mat er for eksempel rå melk, egg, yogurt, kefir, gjæret ost, sardiner, brokkoli, mandler, erter, hvite bønner, sesamfrø, tang og tare. Gjør det til en hovedregel å spise bra med kalsiumholdig mat som nevnt.

 • Elektrolytter er mineraler i væskeoppløsning, og det er med god grunn energidrikker inneholder elektrolytter. Disse viktige mineralene er nødvendige for væsketransport og muskelbevegelse. De to viktigste stoffene for muskelkrampe er kalium og magnesium. Disse finnes i frukt, frø og grønnsaker som for eksempel avokado, nøtter, bønner og korn, bananer og cantaloup melon.

 • Regelmessig massasje har god effekt på kramper. Det løser opp muskler og annet vev, stimulerer flyten av væsker i kroppen, kan gjøre musklene lange og avslapppet. Det finnes mange typer massasje - studer metodene og finn en som passer deg.

 • Olje fra krypberglyng (wintergreen oil) har vært brukt i folkemedisinen for å lindre muskelsmerter. Den smøres på huden og vil trekke inn i huden med de aktive ingrediensene, løse opp krampene og dempe smerte og eventuelle betennelser. Dette er en meget sterk og effektiv olje så bruk lite.

Kramper i rygg er de verste. Hold deg i god form, bøy og tøy, spis, trim og pass på alle belastninger og plutselige bevegelser.

 • Varme beslag/plater/pads kan legges på området med krampene og føre blod til området, få fram oksygen og væske og lette krampene. Varme kan veksles med is for å få god bevegelse i vevet, særlig ved kramper som varer lenge.

 • Eplesider eddik har mange virkninger på kroppen, både for huden og for fordøyelsen. Eplesider eddik er også rik på kalium som er viktig for å løse opp krampe. Bruk av små mengder eplesider eddik kan bidra til å redusere muskelspenninger og derved kramper.

 • Nellikolje er en kraftig betennelsesdempende og utvidende olje som er god å bruke mot krampe. Den smøres på, og vil dempe hovne muskler og være smertereduserende. Den er også sterk, og kan med fordel blandes med for eksempel olivenolje til massasje.

 • Stretching eller bøying og tøying kan være bra, for det vil føre blod til stedet der krampen er, og lette trykk og press. Stretching kan derfor både være effektiv mot akutt krampe, men anbefales som et forebyggende tiltak. Strekking og tøying som en del av trimrutinene er nyttig.

 • Vitamin E har virkning på mange sider av vår helse, og anbefales fordi den kan øke blodstrømmen gjennom arteriene slik at muskelkramper ikke så lett oppstår. Den finnes i smør, egg, mange planteoljer og lever.

 • Vann eller rettere mangel på vann er sannsynligvis den vanligste årsaken til krampe. Vann gjør at muskler og alt det andre fungerer godt, og blir det for lite vann, risikerer man kramper. Passelige mengder med vann eller fuktig mat er en god og effektiv måte å holde kramper borte. Kombinert med trykk blir det bra.

Massasje er bra for sirkulasjon og belastninger. Riktig Thai massasje er en av mange typer som er bra.

 • Trykk eller press på muskler med kramper kan få fram mer blod til området, og få musklene til å løse seg opp. Det kan gjøres som forsiktig massasje eller trykk på musklene med kramper.

 • Syltesaft med edikk er mer eksotisk og spekulativ, men noen idrettsmenn bruker slik "pickle juice" for å kontrollere krampe. Metoden er kjent, og undersøkelser tyder på en virkning, men vær forsiktig og prøv deg fram.

Som du ser er her mange mulige tiltak. Lær deg noen og ha dem klare i tilfelle krampene kommer. De generelle tiltakene som er forebyggende er viktige. Kanskje passelig med vann, animalsk mat med mye fett og trim for god sirkulasjon og veltrimmede muskler er gullblandingen.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.