Manna fra himmelen var rått brød

Rått spirebrød som tørkes i solen eller dehydrator

Alle kjenner historien fra Bibelen om manna som er brød fra himmelen. Historien forteller at det er menneskets gamle levende brød skapt av guddommen. I Bibelen er brød viktig, og å bryte brød er en symbolsk positiv handling. Brødene som ble brukt var den gang rå spirebrød.

En gammel teknikk for å lage brød kalt spirebrød er i ferd med å komme fram igjen, og en ny brødkultur er under utvikling. Vi har lange tradisjoner i bruken av bakverk, og brød har vært brukt i vår kultur i over 1200 år. Mange kulturer i verden bruker ikke brød, f.eks i Japan og Kina. Det er økende forståelse av de negative sidene ved å spise korn enten malt eller som helkorn. Spesielt har det vært fokus på gluten som kan være meget skadelig for mange.

Glem det guddommelige husk det er sunt

Essenebrød lages nå

Den eldste kjente måten å lage spirebrød på er Essenebrød. Det har sitt navn fra en jødisk gruppe som fantes for ca. 6000 år siden og fram til ca. år 100. De var veganere, praktiserte faste, bofellesskap, healing, trodde på reinkarnasjon, astrologi og andre ting som nå er bannlyst av den kristne kirke. Essene brød var en del av basis maten deres, og Jesus var en Essene og brukte dette sunne brødet. Ezekielbrød er et annet navn som er brukt.

De laget brød ved å spire hvetekorn, male det opp og blande det i en deig med vann sammen med oppmalte røtter og så legge det til tørk i solen. I dag brukes mer moderne utstyr, men essensen er den sammen. Det blandes også tørket frukt og nøtter i brødet for smakens skyld.

Moderne mannabrød er verdt et forsøk lag selv bland og tørk

Brød i skiver eller brytebrød er praktisk og må være sunt

Oppskåret brød og knekkebrød er ofte praktisk å bruke. Derfor er det flere og flere som ønsker et brød uten helkorn, mel, gjær, sukker og melk. Rått eller dehydrert brød en god løsning. Rått, soltørket eller dehydrert brød er i prinsippet spiret korn, moste grønnsaker, nøtter, oljer og frø som spres flate på brett og soltørkes eller legges i en dehydrator og tørkes til flate brød/knekkebrød. Korn av bygg, hvete, rug, havre eller spelt som skal brukes spires først. Det gjøres ved å legge korn i vann og siden legge det til spiring. En illustrasjon på dette er vist i linkene. Det finnes mange varianter av spireutstyr å få kjøpt. Husk at disse kan også brukes til spiring av redikk, sennep, hvetegress, alphalpha og andre frø.

Spirebrød lages lett

Spirebrød er det siste nye, og mer næringsrike brød finner du ikke. Noen bakerier forsøker seg forsiktig, og det finnes spirebrød som leveres i tre typer: spelt, bygg eller havre. Brødene er frie for e-stoffer og holdbarhetsstoffer og må oppbevares i kjøleskapet. Brødene er bakt med spiret økologisk korn sammen med fullkorn spelt, bygg eller havre og næringsrike chia matfrø. Dette gjør brødet lett fordøyelig og svært næringsrikt med omega3, protein, mineraler, vitaminer og antioksydanter. Som vanlig hevdes det at det gir økt energi og styrker helsen.

Ezekielbrød i moderne utgave

Bruk Chia som er meget bra

Chia kan brukes i brød, og er den originale utgave av frøet fra planten Salvia hispanica L. Dette frøet kalles et mirakel av et frø og har høyere konsentrasjon av Omega-3 fettsyrer, antioksidanter og fiber enn enhver annen kjent kilde på jorden og i tillegg fytonæringsstoffer, kalsium, kalium, jern, kopper, selen, boron og vitaminer. Chia er glutenfri, sukkerfri, GMO-fri (genmodifiserte organismer) og fri for sprøytemidler. Den har høyt innhold av fiber og protein, har ikke noen smak eller lukt og kan derfor ganske enkelt kombineres eller blandes med nesten all mat.

Helkorn og maltkorn er usunt

Brød av helkorn og malt korn er det mange innvendinger mot, spesielt gjelder det gluten intoleranse, blokkering av kalsiumopptak og supperrask økning i blodsukkeret når du spiser brød. Du kan begynne å samle informasjon om dette f. eks. fra linken om hvordan helkorn dreper deg sakte. Helsebringende fullkorn er ikke sant.

Før og etter spiring i omtrent 8 timer eller så lenge en ønsker selv

Lev med manna fra himmelen

Med rå spirebrød kan du leve godt, slippe fantasien løs og blande spiret korn av alle slag, frø, grønnsaker, nøtter og frukt som du maler, hakker, kutter og blander med vann og dehydrerer. Slikt brød kan du lett lage selv ut fra eget hode, eller du finner oppskrifter på nettet - se link.

Linker

Den Gode Baker

Dehydrert spicy brød med rotgrønnsaker og rosiner

Slik spirer du korn

Ezekielbrød verdens sunneste brød

Essene eller manna brød fra himmelen

Ezekiel brød - husk gluten

Spirebrød fra Moss Finbakeri

Essene brød fra New Zealand

ChiaX - naturens mest fullverdige mat

Hvordan helkorn dreper deg sakte