Kunstig smaksforsterker MSG er nervegift for hjernen

Bryter ned hjernen din

Mat er ikke lenger ufarlig å spise. Alle tilsetningene og prosesseringen gjør at maten man spiser kan være farlig. Her er en av de verste tilsetningene.

Monosodium glutamat MSG er et stoff vi tilsetter mat, det har mange navn og brukes i store mengder - millioner av tonn på verdensbasis. Nå er man begynt å kalle det umami også, og man kaller umami en smak på linje med søtt, surt, bittert, salt.

MSG får nå økende oppmerksomhet fordi det hevdes med styrke at det bryter ned barrieren mellom hjernen og blodsystemet, når fram til hjernen din og at det er et nervetoksin som fører til hjerneskade. Det kan også være en viktig faktor bak migrene og Alzheimers sykdom, og det kan skade kroppens balansesystemer eller gi svimmelhet. MSG er syrlig for kroppen og gjør deg overvektig.

MSG er skadelig

Det er kjent at lab-mus blir feite av MSG, og det blir mennesker også. MSG i en av sine mange varianter finnes i nesten all ferdigmat som en smaksforsterker. De har E-nummer i 600-serien, så pass på. MSG gjør en sulten eller mindre mett slik at du kan spise mer, og den hindrer forbrenningen av kroppsfett. Matbutikkene selger det som krydder så man kan øke dosen som man vil.

Denne kunnskapen kommer fram samtidig som bruken av MSG er sterkt økende over hele verden. Det hevdes at vi kan være på vei inn i en helsemessig katastrofe ettersom sannheten gradvis bygger seg opp. Det er all grunn til å være føre var og holde seg unna mat som inneholder MSG.

Er MSG gjemt i din favorittsmak?

Kjemisk vidunder

MSG er en asiatisk oppdagelse fra 1909, men har nå spredd seg til hele verden på grunn av sine egenskaper i forbindelse med å forbedre smaken på mat. Kjemiindustrien har laget et utall varianter av MSG i takt med øket bruk og oppdagelsen av nye produksjonsmetoder med eget navn. Situasjonen er nå meget uoversiktlig og meget uklar, og nettaktivister hevder nå at vi står overfor en meget farlig situasjon.

Lang produktliste

Eksempler på produkter som alltid inneholder MSG er autolysert gjær, kalcium kasinat, tørrmelkpulver, tørrmelk protein, gelatin, glutamat, glutamat syre, hydrolysert mais gluten, hydrolysert soya protein, hydrolysert hvete protein, hydrolysert protein, hydrolisert planteprotein, planteprotein ekstrakt, gjærekstrakter av flere slag, gjærnæring og mange flere. De fleste smakstilsetninger som maltekstrakt, baconsmak, kyllingsmak, kjøttsmak, buljong etc. inneholder MSG. MSG kalles ofte bare "naturlig smak”. Vær alltid undersøkende og kritisk til slike betegnelser.

Retter kan lages av naturlig råstoffer med god umami-smak, men er oftest full av MSG på restaurant og i butikk

Kjemi selger godt

Mat- og kjemiindustrien jobber tett sammen for å lage mat som folk liker. Industriell produksjon av råvarer og kjemikalier er vanlig i dag, og kjemiindustriens smarthet og oppfinnsomhet er grunnlaget for moderne matindustri. Råstoffenes naturlige opprinnelse, smak og næringsverdier er egentlig uinteressante, for med kjemikalier kan man lage de smaker som folk vil ha, og velsmakende matvarer kan bli en realitet selv om de egentlig er en kjemikaliecocktail.

Sunnhetsverdien av disse produktene er som regel ikke tema. Svært mange prosesserte industrielle matvarer framstår som rene kjemiblandinger, og matingeniørenes mål er at man liker maten så godt at man kjøper den igjen og igjen.

Store mengder

Monosodium glutamat MSG (E621) er et av stoffene som brukes i store mengder. Det japanske firmaet Ajinomoto er markedsleder med en produksjon på ca. 1 million tonn MSG. De antas å ha en markedsandel på 25%, så det er rimelig å anta at det produseres 4 millioner tonn MSG årlig. Andre store produsenter er amerikanske AMD og tyske BASF.

Ny smak umami

MSG er en smaksforsterker som forsterker smaken umami, og selv små menger MSG forsterker umami-smaken kraftig. Umami er en smak som ligner en behagelig kjøttsmak, noen sier smak av kjøttstuing. Det har også vist seg at MSG har egenskaper langt ut over dette ved at den virker forsterkende sammen med andre smaker, og gir synergi-effekt med andre kjemikalier i grønnsaker, kjøtt og fisk. Den forsterker også naturlige smaker, og tilsatt vin gir den en sterkere smak.

MSG er salt også

Gjennom Codex Alimentaris har man nå fatt aksept for at MSG kan erstatte salt i matvarer, noe som er en ytterligere grunn til varsomhet. Produkter med lavt saltinnhold blir nå produkter med MSG.

Sjekk om det virkelig er sunt MSG eller ikke

All mat blir Kinamat

Det har alltid vært negative meldinger om MSG. Kinarestaurant-syndromet med ørhet, lett svimmelhet og kvalme som følge av kinesernes kraftige doser MSG er en sterk mening om negative sider ved MSG som fremdeles hevdes, selv om sannheten i dette ikke er bekreftet.

Nå er det mer alvorlige meldinger som kommer, og det hevdes at MSG er et nervetoksin som bryter ned blod/hjernebarrieren slik at hjernen tar skade og ødelegger kroppens balansesystemer.

Du skades for alltid

Disse skadene kan ikke alltid repareres, så det er all grunn til å unngå monosodium glutamat MSG E621, og de andre smaksforsterkerne i 600-serien. Unngå produkter med betegnelser som HVP (hydrolysert grønnsak/vegetable protein), HPP (hydrolysert plante protein), hydrolysert protein, plante protein ekstrakt, sodium kasinat og kalsium kasinat.

Det er stadig flere varianter av disse stoffene også med nye navn og kombinasjoner, og det er ikke lett å holde seg orientert. Sjekk linkene vi har lagt ut, og google MSG, kroppens balansesystemer og blod-hjerne barrieren på nettet.

Linker

Bry deg om MSG

Det europeiske matinformasjonsrådet

MSG produksjonen øker

Bryte ned blod/hjerne barrieren for å gjøre folk friske