Økologi er naturens metode

Ikke tving naturen til noe som helst

Naturen er skapt på en bestemt måte som er den økologiske måten, og økologi er kunnskapen om hvordan organismer lever sammen og funksjonerer i samhandling med sitt miljø. Økosystemer er alle lokale og komplekse, og å gripe inn i et naturlig økosystem kan få store konsekvenser for det berører alle organismer som finnes der.

Les her: Stå på i kampen om økologiske frø og så alle typer frø du vil.

Verden er en stor sammensetning av økosamfunn, og når planter og dyr får leve slik de er skapt følger de økologiske prinsipper. Det er i disse såkalte økosystemene vi finner den egentlige økologiske mat. Mat hentet herfra er økologisk mat, og i praksis søker vi å komme så nær dette idealet som mulig. Det finnes mange økosystemer der man høster mat uten menneskelige inngrep, og der naturlige prosesser har funnet sted i tusener av år.

I disse områdene i Spania samler man hvert år tonnevis med eikenøtter, hasselnøtter, kastanjer og valnøtter. Hasselnøtter finnes her hos oss også, men vi høster dem ikke.

  • Når vi bruker vår kunnskap om naturen kan vi spise sunt og ha helsemessige fordeler av økologisk mat. Det finnes planter og dyr i naturen som ikke er bra for deg, men kunnskap om vår egen verden løser det problemet.

  • Genmodifisert mat og mat som er sprøytet med plante-, sopp- og insektdrepende midler, er ikke så sunt som naturlig økologisk mat. Det kan hende vi tåler det en stund, men ingen tror at det er sunt å få i seg sprøytemidler. Tryggest av alt er å holde seg helt unna de kjemiske blandingene vi risikerer å få i oss gjennom moderne industrilandbruk.

Les her: Økologisk landbruk kjører opp artsmangfoldet.

  • La være å spise mat med rester etter sprøytemidler. De er såkalt godkjente og skal derved være trygge, men finn bevisene og sjekk det ut selv før du spiser det. Små mengder av godkjente "trygge" stoffer kan gi problemer etter en stund.

  • Diskusjonen om dyrevelferd og økologi er uinteressant og burde avsluttes kontant, for det er ingen grunn til at vi skal drepe dyr og bruke dem til mat. Det er mer enn nok annet å spise.

Kantareller og annen sopp finnes hele sommeren. Området vi bor i er fullt av økologisk mat - ikke tenk bare på butikken og dyrket mat, tenk natur og høsting derfra også. Ramsløk om våren og multer om høsten er favoritter hos mange.

  • Moderne jordbruk bruker kunstgjødsel og fossilt brensel i mengder, sprøyter og utarmer jorda. Det er eksempler fra hele verden på jord som er blitt ødelagt av moderne landbruk med pløying, gjødsel og sprøytemidler. Storskala jordbruk gjør dette i ekstrem grad, og økologisk drift gjør ikke det.

  • Kanskje tåler vi sprøytet mat til en viss grad, men uansett er førevar prinsippet det beste. Konsekvensene av den såkalte kjemiske cocktailen som alle kjemikaliene danner er helt uoversiktlig. Mat man dyrker selv og den man finner i skog og mark er trygg mat.

  • Småsamfunn over hele kloden håndterer økologisk jordbruk til sin fordel, og bevarer sitt biologiske mangfold med lokale stedstilpassede sorter. Maten blir kortreist med produksjon og forbruk på samme sted.

  • Økologisk mat smaker best - det finner du lett ut ved å spise det. Smaksvariantene blir flere for i småskala økologisk produksjon er introduksjon av mange sorter lettere.

  • Prisforskjellene mellom økologisk og industrimat mat er små viser den svenske øko-organisasjonen KRAV som har undersøkt de ti mest kjøpte hverdags-matvarene i Sverige. Det samme vil skje her også, og det er allerede mange eksempler i butikkene rundt oss.

Det blir nok økomat på alle fat etterhvert.

Økokasser med frukt og grønnsaker, direkte fra bonden-kasser er det mange som vil ha for økologisk dyrking er nær det naturlige.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Agropub nettside for økologisk landbruk.

Hva er et økosystem: Powerpoint presentasjon.