iBeacons fantastisk teknologi eller teknologisk tvangstrøye

Teknologien ruller ut uten stopp

Telefonen din gir kontinuerlig informasjon om hvor du er, og de som vil kan alltid finne deg, og gi deg tilbud om varer eller tjenester der du er. Vår opplevde verden styres mer og mer av digital teknologi, og det teknologiske grepet om livene våre festes gradvis. Ny teknologi introduseres i en uendelig strøm, og muligheten for totalovervåking av oss alle realiseres uten motforestillinger av noe slag.

Les mer: Ny smart iPhoneX teknologi blir totalovervåking med din medvirkning.

Her er eksempler på det som skjer

  • Man stiger inn hos Steen og Strøm i Oslo, Kløverhuset i Bergen eller et hvilket som helst shoppingsenter, og handlelisten på telefonen er forvandlet til et personlig tilpasset kart som viser de tilbud butikkene har.
  • Man stopper foran en konsertplakat på gaten, tar fram telefonen og får et tilbud om å kjøpe billetter med ett enkelt trykk.
  • Man går til sin lokale restaurant, får opp menyen på smarttelefonen, bestiller med et fingertrykk, spiser og går ut etter å ha betalt og tipset med et fingertrykk.
  • Man går på trikken/bussen/toget og betaler enkelt med et enkelt trykk.
  • Betalinger utføres med en sving av kortet eller smartklokka.

iTunes, Apples økosystem og gadgets som iPhone, Mac, iPad blir ens hjemmebank og økonomiske grunnmur.

Les mer: Teknologi skal bli vårt nye altomfattende fengsel for livstid. Storsalg av ny teknologi viser veien de vil vi alle skal gå.

Vi får ny teknologisk ny vri på handleopplevelsen, og teknologitoget skrider gradvis framover.

Velkommen til en verden av iBeacons eller små mobilmaster tett i tett

Det høres absurd, men Bluetooth er den nye kongen på haugen. I dag har vi Bluetooth Low Energy som løser mange av de tekniske problemene med nye protokoller, strømforbruk, lokal tilgang, kontinuitet, lett tilkobling. Vi er på vei inn i et nytt intelligent økosystem, og mange jubler mens andre blir skremt over det teknologiske grepet som festes rundt oss. Det er som om små mobilmaster er plassert overalt, tett i tett.

Les mer: Umenneskelig framtid 5G 5Gbps nettet styrer snart våre liv. Høykapasitets nett over alt legger oss under teknologisk lokk.

Kontinuerlig kommunikasjon i et intelligent økosystem

Dette betyr at vi endelig er kommet dit hvor gadgets kan snakke med hverandre trådløst uten å kreve at vi, brukerne, gjør avtaler med hver virksomhet på hvert sted. Det betyr at vi går inn i en verden hvor våre telefoner ikke vil bare være i kontinuerlig kontakt med antenner og mobiltårn, men med våre smarttelefoner, bærbare datamaskiner, TV-ene våre, og de ​​høyteknologiske gadgets på håndleddet i form av smartklokker.

Vi tar nå et skritt nærmere at vårt utstyr befinner seg i et virkelig intelligent økosystem. De vet alt om en, og de er i kontakt med en overalt hvor nett finnes, man kan kjøpe lett og elegant hva man vil. Man etterlater seg et kontinuerlig elektronisk spor.

Slik er de nå, de blir mindre og mindre og kan plasseres overalt.

Vi fristes over evne: super duper iOS iBeacon

At gadgets snakker til andre gadgets er bare en del av fristelsen. Enda bedre er det at våre enheter kan snakke til verden rundt oss, enten vi er på jobben, på en utstilling, en konsert, i en butikk eller en kafe et sted i verden. Det er denne fremtiden Apple stille og rolig legger til rette for med en lite kjent iOS funksjon kalt iBeacon.

iBeacon har vært her i flere år

iBeacon er en protokoll som lar utviklerne utnytte den nyeste Bluetooth Low Energy-teknologien i sine programmer, men begrepet "iBeacon" er raskt blitt navnet på nodene i dette nye trådløse nettverket. Alt utstyr som har den nyeste versjonen av Bluetooth fungerer som en iBeacon - ofte en smarttelefon eller et nettbrett. Google hoppet nylig også på Bluetooth LE toget og tok den inn i Android 4.3 og Apple har bygget det inn i sine enheter siden iPhone 4, noe som betyr at hver iPhone fra de siste årene er en iBeacon.

De er små, de finnes i mange varianter, ingen vil se dem eller legge merke til dem.

Vi vil nå se frittstående iBeacons eller mer korrekt Beacons overalt: de er lavkost dingser som kontinuerlig stråler ut et Bluetooth-signal, de kan gå i opptil et år på et lite klokkebatteri. Dette er sendere som vil gi våre digitale enheter tilgang til den fysiske verden og gi store muligheter for interaksjon, og overvåking om noen ønsker det.

Massive muligheter åpner seg og det er ingen vei tilbake

  • Knytte digitalt innhold til den fysiske verden i museer, butikker, utstillinger, kontorer og hjemme hos deg selv. Systemet er presist og kan arbeide med en nøyaktighet på centimetre, og såkalt triangulering kan peile en selv og den aktuelle gjenstanden inn helt nøyaktig ved hjelp av noen få Beacons. Man bare tar fram telefonen og alt innholdet ligger der klart for deg. Kafeer kan for eksempel legge ut sine menyer, dagens aviser, annonser via systemet, lett og enkelt. Alle geografiske steder du beveger deg forbi kan bruke Beacons til å fortelle en noe, de som vil følge en kan gjøre det.
  • Integrert opplegg for alle dingsene man har: Man blir selv passordet gjennom fingertrykksteknologien, og alt henger sammen i et integrert system hvor all identitet styres enkelt. I bilen kan alle innstillinger av sete, speil etc. styres automatisk i forhold til personen som setter seg inn.

Les mer: Tingenes internett The internet of things IOT gir skrekkfylt teknologisk framtid. Du øyner skrekkframtida allerede.

Hele miljøer dekkes med den nye teknologien og fullstendig kartlegging blir mulig, tenk nøkterne tanker også for dette kan brukes mot en.

Man kan sette seg ned ved en hvilken som helst datamaskin i verden, legger tommelen på fingeravtrykksleseren, og umiddelbart blir datamaskinen ens egen: Skrivebordet, ens innstillinger og filer er der. Dette er også noe som Apple har patent på, og som brukes i den nyeste Apple TV-programvaren.

  • Neste versjon for dynamisk detaljhandel kommer Så langt har den største aktiviteten rundt iBeacon har vært i detaljhandel hvor det er potensial for alle typer butikker, store som små. Apple begynte å bruke iBeacons i sine egne butikker for et par år siden. Forhandlere snakker allerede om navigasjon i butikken og dynamisk prising basert på dine personlige preferanser.
  • Utbetalinger: Paypal har vist sin egen "Beacon", en USB-enhet som vil samhandle med Paypal appen for å la brukerne gjøre helt hands-free transaksjoner. Digitale lommebøker er en ny mulighet som åpner seg.
  • Nye ideer innen lokasjon blir mulige ved at det finnes mer enn 200 millioner iBeacons i form av telefonene i våre lommer. Beacon-enhetene er allerede billige, og prisen vil rase. Snart kan de være små nok til å sy inn i en jakke eller bygge inn i sålen på en sko, og forventet levealder kan bli mye lenger også. Tidligere i år kjøpte Apple et firma som heter passif som har en teknologi som lader lav effekt sensorer ved hjelp av stråling fra de radiobølgene som finnes omkring oss.

Ny usynlig infrastruktur med chips teknologi klar

Denne nye, usynlige infrastrukturen vil skape et helt nytt teknologisk grenseland, og det er et stort potensial for Bluetooth LE og iBeacon. Vi snakker hele tiden om handel, letthet i lokasjonsbestemmelser, men kimen til en superovervåking av oss alle og en endelig realisering av 1984-samfunnet tegner seg også opp. Har man varme følelser for den nye teknologien så er det klokt å legge inn noen nøkterne kalde tanker også.

Vi er inne på et farlig spor nå.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Overvåkingssamfunnet er teknisk mulig nå, et samfunn som har et teknologisk mareritt i bunn.