Hvordan unngå å betale bot hvis du blir tatt i billettkontroll

Vi anbefaler alle å bare betale for å slippe hodebry, men når man har glemt busskortet hjemme, er det ikke riktig at man skal få bot. Det er enkelt å slippe å betale når man blir tatt i billettkontroll. Igjen, dette er ikke noe vi anbefaler, men det fungerer.

Du må holde hodet kaldt og ikke få panikk. Her er fremgangsmåten basert på min erfaring med Ruter:

  1. Si det som det er, innrøm at du ikke har billett. Deretter sier du at du vil betale boten senere.

  2. ALDRI vis legitimasjon! Du kan enten påstå at du ikke har legitimasjon på deg eller har glemt det hjemme. Husk at det ikke er legitimasjonsplikt i Norge og ingen kan kreve å få se det, ikke engang politiet, uansett hva de måtte tro. Du er ikke en slave.

  3. Kontrolløren vil kreve at du oppgir ditt fødselsnummer, men har ikke rett til å få noe som helst. For å slippe unna bråk og bli ferdig så fort som mulig bør du oppgi ditt fødselsnummer. Om du ikke vil oppgi dette vil han mest sannsynlig true med å kontakte politiet. Det er ikke sikkert politiet kommer, det er tvilsomt om de har tid, prøv gjerne dette neste gang og del din erfaring med oss!

  4. For å sjekke at opplysningene du oppgir stemmer har de et system som sjekker opp ditt fødselsnummer mot Det sentrale Folkeregisteret. De vil som regel stille deg noen kontrollspørsmål som feks. hva er din adresse, fødselsdato etc...

  5. Når de ser at opplysningene stemmer overens, vil de be deg om å signere på boten du vil få på stedet. Her må du huske på å skrive under helt avvikende fra din vanlige signatur. Bruk gjerne venstre-hånden, eller høyre for de kjevhendte.

  6. Ta imot boten og kast den i søpla. Du vil motta inkassovarsel i posten innen 2-3 uker.

  7. Når du har mottatt inkassovarsel, går du inn på ruter sin hjemmeside: www.ruter.no og sender inn en klage på at du har blitt utsatt for identtyveri. Ikke bruk tid på å skrive en lang beskjed. Skriv kort og presist om at dette ikke er deg og at du ikke skal betale boten.

  8. Ruter vil kreve at du sender inn en kopi av din legitimasjon (f.eks. bankkort, pass og førerkort) og i tillegg til 3 signaturer på et ark. Da skriver du underskriften lik det som står på bankkort, pass eller førerkort.

Ruter har ca. 2 ukers behandlingstid, og du vil få svar på e-post når de har behandlet saken din.

Metoden over fungerer

Om du har fulgt denne fremgangsmåten, så vil du mest sannsynlig slippe unna boten. Ruter kan ikke gjøre noe annet enn å droppe kravet om gebyr.

Husk at kontrollørene / vekterne ikke har noen rettigheter! Det vil si de har ingen rett til å holde deg igjen eller mildt sagt røre deg. De er bare vanlige folk som deg, ikke la deg lure av steinansiktene og uniformene deres. Stå på ditt. Få tak i navnet på de som holder deg og anmeld dem hvis det allikevel skjer, det skal du ikke finne deg i.

Det er lov å gjøre feil....

Hvis du allerede har vist "legitimasjon", så kan du slippe unna boten ved å følge samme fremgangsmåte, det viktige er at underskriften er forskjellig nok til at det ikke er klart at det er du som har underskrevet.

Hvis du er uheldig og viser frem ditt førerkort, vil Ruter mest sannsynlig be om dokumentasjon fra politiet. Da drar du til politiet og melder tapt førerkort, husk å oppgi en dato før den datoen du ble tatt i billettkontroll.

Når du har fått dokumentasjonen i posten sender du kopi til Ruter og kopi av legitimasjon som passet eller bankkort (IKKE førerkortet... For det har du "mistet"). Litt mer krevende, men bedre enn å betale boten på 1050,- som jo er en helt sinnsyk pris å kreve bare fordi du glemte å kjøpe billett den ene gangen.

Les her: Loven gjelder ikke for deg, det fins ingen kontrakt

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Transportvedtektene til Ruter i Oslo Akershus

Troms Fylke reisekort med bilde - billettkontroll på buss, hurtigbåt og ferge