Gresskar er sunn mat ikke bare Halloween

Gresskarsesongen året rundt er muliig - mange sorter finnes

Det er gresskar sesong hele året nå, og gresskar dyrkes her og selges i butikkene hele året. Egne gresskar kan lagres lenge og brukes når det passer hele året.

Vi tenker kanskje mest på Halloween med gresskar, men det er mye mer enn det. Gresskar er godt til mat av mange slag: Kaker, supper, pai, syltet, som grønnsak eller som selvstendig rett bakt med olje og krydder. Det er ikke så vanlig å spise den rå, men den kan raspes eller skjæres smått. Koking, steking eller damping er det vanlige og den kan krydres etter smak både søtt og sterkt. Noen sylter også gresskar og en bruker da typer som er egnet for det. Latinsk navn for vanlig gul gresskar er Cucurbita maxima.

Vanlige gule gresskar er blitt stort her også, og bruken øker år for år. Kan lett dyrkes i hager og i liten skala, og vokser godt.

Bli veganer: Her er en obligatorisk film hvis du spiser kjøtt, drikker melk og bruker skinn. Tør du se sannheten i øynene?

Smak og innhold i stor bredde - mange muligheter

Det finnes flere typer gresskar og i mange farger, mest kjent er de gule variantene og de fleste har amerikansk eller japansk opprinnelse. Den har naturlig oftest en mild, fyldig, lettkrydret og søtlig smak og passer til mange ting. Vi er vant til å se de gule variantene, men både grønne og nesten helt hvite gresskar finnes.

Gresskar er nesten uten fett, har kostfiber, vitamin A og betakaroten i mengder, folat, kalsium, kalium, magnesium, fosfor, jern, kopper og flere andre vitaminer og mineraler i mindre mengder. Den har lav glykemisk indeks, er god for slanking og generelt god for helsa. Gresskar spist rå eller kokt/stekt er lett alkaliserende og derved god for pH balansen din og bidrar til å gjøre deg naturlig slank.

Gresskarfrø er også en godsak i salater, frokostblandinger og brød. De innholder mye mettet fett og jern.

Gresskarpai: gresskar kan brukes til hovedrett, kake, dessert og snacks.

Grønnkål fantastisk grønnsak kommer nå.

Suppeoppskrift - her er en fin oppskrift på gresskarsuppe:

Ingredienser : 1 kg gresskar, 1/2 kg tomater, 1 rød paprika, et par gulerøtter, 20 g selleri, 1 grønn squash, 1 purre, 1 løk, 3 klyfter hvitløk, 1 liter grønnsakbuljong, 1 ss hel koriander, 1/2 ts kajennepepper.

Alt kokes mørt, gjerne langsomt, og moses, noe som gir 2.5 liter suppe. Smakes til med salt, pepper og nypresset sitron. Serveres som den er, eller litt ferske urter og olje på toppen, og du kan ha tilbehør etter ønske, gjerne ferskt brød også.

Du finner flere oppskrifter i linkene under. Hva med vegetargryte med gresskar? Sjekk i butikkene - lag deg en gresskar rett i dag.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Matvaretabellen gresskar rå

Gresskar på frukt.no

Smaskens oppskrifter med gresskar

Gresskarfrø brukes i salater, pesto, brød.