Grønnkål fantastisk grønnsak kommer nå

Lær å spise grønnkål for helse

Det dyrkes grønnkål igjen i Norge i mengder som betyr noe. Denne fantastiske grønnsaken dukker opp flere steder, og er ganske vanlig i butikker nå. Den er sett i åker og gårdsbutikk i Rygge i Østfold, men den har desverre ikke vært så vanlig i Norge en tid. I våre naboland Sverige og Danmark og ikke minst i Tyskland er den meget vanlig. Vi har også importert fra Nederland. I Italia har de et stort forbruk av grønnkål og varianten svartkål.

Grønnkål er en kålplante som kan dyrkes over hele landet og tåler å overvintre ute. Snø kan knekke den, og den råtner hvis den blir stående i fuktig vær. Frost skader ikke, den blir bare bedre av litt frost. Sorter med sterk krusing er mest populære. Røde sorter finnes også. Grønnkål (Brassica oleracea var.) er en toårig korsblomstret vekst som har mange dyrkingsmessige likhetspunkter med hodekål. Kale er den engelske betegnelsen.

Grønnkål kan brukes i salater sammen med mange andre grønnsaker og frukter - her bakt gresskar. Det er lett å lage egne varianter av salater. Granateplekjerner er fint.

Antioksydanter helt i toppskiktet

Grønnkålen har høyest innhold av antioksydanter av alle norske grønnsaker med 2,34 mmol pr. 100 gram rå vare. Den har også høyt innhold av betakaroten eller A-vitamin og høyt innhold av C-vitamin, tre ganger så mye som appelsin, og den inneholder også kalsium, jern, natrium og kalium. Forskere ved Universitetet i Oslo har funnet ut at hvis du varmebehandler grønnkålen har den et betydelig lavere innhold av polyfenoler enn den rå grønnkålen, selv om det fortsatt er et høyt innhold av disse sunne stoffene. Den er en super kilde til kalsium - faktisk inneholder bare 100 gram mer enn 1 dl melk.

"Grønnkål har vi lange tradisjoner for å nytte oss i vårt norske kosthold. På Toten er det nedtegnet i gårdsoversikter at grønnkål har blitt dyrket helt tilbake til 1700-tallet. Produksjonen er forholdsvis enkel og kålen kan høstes hele vinteren igjennom."

Tilberedingen er kjapp - noen koker den i 30 sekunder

Grønnkål har kraftig smak, er litt stiv og vanskelig å spise rå. Å koke den reduserer antioksydantinnholdet som beskytter mot kreft, hjerte- karsykdommer og styrker immunsystemet noe.

Vask den og fjern den kraftige midtnerven. Kok bladene i omtrent 5 minutter i en kjele med tett lokk og lite vann. Bruk litt salt og press massen. Bladene kan brukes slik som spinat og kraften er god til suppe. Du kan også prøve å legge grønnkålen i vann, gjerne lunkent, i en halvtime før du bruker den rå i salat. Den trekker vann og blir litt fyldigere å tygge.

Grønnkål kan varmes lett i planteolje - veganer liker det ekstra godt - her sammen med hvitløk, og det tilsettes urter, fennikel, ingefær.

Kålsalat oppskrift

  • 1 kløft rødkål

  • 1 kløft hvitkål

  • 1 neve finhakket lettkokt eller rå grønnkål

  • 1 appelsin

  • 1 neve grovhakkede valnøtter

Dressing av 1/2 dl rapsolje, 2 ss sitronsaft, 2 ss appelsinsaft og salt og pepper.

Skjær kålen i tynne striper, evt. med mandolin eller ostehøvel, del appelsinen i biter og bland alt. Bland dressingen og hell over salaten.

Linker

Grønnkål - Opplysningskontoret for frukt og grønt

Grønnkål - fra Agropub

Ernæringsdata grønnkål

The best of British - Kale

Svartkål er en variant som dyrkes mye i Sverige og Danmark. Kan flere steder stå ute om vinteren.