Fortellerens utfordring: En fet historie treffer oss i hjertet

Hjernen er viktig men emosjonell kontakt viktigst

Fortellere styrer verden, sa man en gang. Utvikling av politiske historier har alltid fulgt oss, og i dag er det viktigere enn noen gang å fange tidsånden og se hva som skjer. Det er framdeles mulig å finne den viktige, riktige, gode historien. Tenk på bøker som 1984, Brave New World, Ulysses, Sons and Lovers, Markens Grøde, zen-boken om vedlikehold av motorsykler og uendelig mange fler som er blitt standarder.

Tenk så hvilke temaer som i dag er viktige, enten det er rase, fjerning av kjønnsmotsetninger og kjønnsroller, ny verdensorden, religion, fattigdom eller hete temaer som ennå ikke er helt synlige. En god fortelling tar opp i seg ett eller flere slike temaer, og kan starte tankeprosesser med betydning for samfunnet.

Gi dem tenning; Følelser er alt

Men skal du skrive en bok, et filmmanuskript eller en sang er det følelsene eller hjertet som teller mest for ditt publikum. En forfatter må få kontakt med sitt publikum via følelser, emosjoner, tenning , engasjement, hygge eller et av de mange hjerte-relaterte ord vi har. De som leser boka, ser filmen eller hører sangen ønsker å finne seg selv og sine følelser i det de hører og ser. Det er mange som villig lar seg påvirke av en riktig fortalt historie og vil kunne elske den.

Man kan godt skrive gode, intelligente tekster rett mot hjernen, men treffer man hjertet er sjansene for suksess svært store.

Sang eller lydbok med innhold rett i hjertet.

Mange har lykkes som fortellere

Det finnes mengder av forfattere som har lykkes med sine historier eller fortellinger. Klassiske eller såkalt udødelige tekster eller historier finnes i mengder. Det er nok å nevne Bibelen, Rødhette, Les Miserables, Den røde rubin, Star Wars filmene, Ringenes herre, mengder med popsanger som eksempler på skribenter som har truffet et stort publikum, de mange.

Ambisjonen for en forfatter bør ligge her: Millioner eller tusener skal forholde seg til fortellerens historie, for popularitet kan føre til endringer, interesse, og gir status og penger. Slike bøker har alle felles trekk.

Fokus for en god fortelling

  • Du må ha en ide eller historie som du vil skrive om, gjerne konkretisert i form av en skisse eller et synopsis. Når du har klargjort hva du vil skrive om er det lurt å teste ideene på noen våkne mennesker: hvordan responderer de, vil de ha mer, har de ideer selv. Her kan du få viktig input. Test alt: ideer, scener, overraskelser i historien, utviklingstrekk for personene, store meldinger man vil gi. Få deres tilbakespill, og se hvordan du reagerer på tilbakemeldingene. Bestem deretter hva du gjør. En historie blir ikke alltid god før du har hatt den i hodet en stund, testet den på andre og rettet den.

Test og test igjen, og fortellingen kan bli bedre.

  • Du må identifisere publikums emosjonelle behov og møte dem på en seriøs og riktig måte. Fakta må være riktige, og den følelsesmessige utviklingen må ha korrekt vei mot klimaks eller avslutning. Riktig oppbygning, med overraskelser, spenning og humor gjør at publikum skal sitte igjen med følelsen av at historien er god og riktig hele tiden, og at den er logisk bygget opp.

  • Interaktivitet er nødvendig, der publikum kan bygge opp sine egne forestillinger og tanker om temaet og historien, gjerne sjekke litt selv også. Forfatteren må da være villig til å overgi eierskapet av historien til publikum, la dem spinne sine egne tråder, gi dem noen åpne ender. Klarer du å få publikum til å bli en hjelper og forstå at historien er viktig og større enn forfatteren alene, er det sjanser for suksess. La leserne identifisere seg med personene, la det bli en del av opplevelsen at det blir et "vi".

  • Spesielt viktig er historiens slutt: Hva har publikum vært med på og hvordan vil de at det skal ende. Kan du få publikum til å reise seg opp, rope hurra og si "aha - slik var det altså" har forfatteren gjort det riktig. La leseren bli en forkjemper for det du har skrevet om og en fornøyd person.

  • Oppfyll altid leserens ønsker - se hva de krever. Du inngår en form for kontrakt med leserne når du gir ut en bok eller en sang der du ber dem delta i en opplevelse, og da må du levere - kundene må tilfredstilles.

  • Markedsføring er alt. Pusher de boka di kan det bli suksess, og forfatteren må delta i en utvidet rolle i paneler og diskusjoer. Husk at her kan du få gode innspill til din neste bok eller sang. Engasjerer du publikum i vid forstand er det mye nyttige innspill å få. Et forlag er ofte gull verdt, og de kan bidra med en redaktørfunksjon som gir boka en profesjonell form.

Catcher in the Rye: Å treffe det universelle fører til suksess og påvirkning - universelle historier finnes.

  • En stor forteller har med seg en indre kapasitet, et ønske om å gjøre noe mer enn å skrive en bok eller sang. Har du radikale, dype, avvikende meninger som kommer fram må du være forberedt på å delta i utviklingen av dine meninger og ønsker. En glød eller pasjon er viktig for å vise at du mener alvor.

  • Du skal selvsagt kunne stå utenfor ditt forfatterskap, og du må kunne fortelle en historie uten at den er personalisert til en selv. En god klassiker står på egne ben, og man glemmer ofte hvem forfatteren var.

Fortellingen om Kristoffer Robin og hans univers er en standard for evig.

Historiens form endrer seg, essensen er alltid den samme

En gang fantes shamaner som fortalte historier og forvaltet den åndelige dimensjon. Nå lever vi i en digital verden med andre utrykk og mindre personlig kontakt. Men summerer vi opp så er det ennå mulig å skape gode historier som treffer hjertet, engasjerer, får folk til å tenke og handle og som fører verden videre.

Hei - her fikk du noen punkter: Test deg sjøl og se hva du kan få til. Våre hjerter er åpne og mottagelige, og kanskje treffer du oss alle med dine gode historier.