Flere forlanger sunn mat på restaurant

Økologisk og sunt gir mulighet for god helse

Ferdigmat laget på fabrikk serveres på flere og flere spisesteder for å holde kostnadene nede. Samtidig er det mange mange restauranter som kaller seg økologiske, og mange serverer vegetarmat innimellom og noen få er veganske. Rå mat er det få som serverer, om noen i det hele tatt, untatt litt salater. Situasjonen i restaurantmarkedet er vinklet mot økonomi og ikke mot matkvalitet, sunnhet og økologi.

Det er få restauranter som sier klart at de serverer sunn mat

Det må du passe på selv da sunnhetsbegrepet ennå er fullstendig uklart, og svært mange har ikke noe forhold til sunnhet og det som skjer med dem når de spiser nærmest hva som helst. Det er for eksempel økologiske viner å få, men det er neppe sunt å drikke alkohol, men det blir jo gjort likevel.

Det er på tide at restauranter begynner å bli tydelige på at maten de serverer er sunn

Super-restauranten Maemo i Oslo kaller seg økologisk og har satset kun på økologiske råvarer og naturlige ingredienser. De satser høyt med priser deretter, med vin kommer et måltid der på omtrent kr. 3400.- per person, noe som gir det hele et surrealistisk preg. Kolonihagen i Oslo har også økologiske råvarer som basis.

Indiske restauranter over hele landet har vegetarmat i rikelige mengder, og mange andre restauranter serverer nå vegetarmat, men det har et litt halvhjertet preg, nærmest som om de unnskylder seg når de gjør det. Det veganske kjøkken er meget sjeldent ennå.

Indisk høyklasse vegetarkost: I India er det omtrent 400 millioner vegetarianere og det ser ut til å fungere bra.

Høyrisiko å spise ute

For helsebevisste personer har det å spise på restaurant alltid vært vanskelig. En av de største utfordringene folk har når de begynner å leve med økologisk og sunnere livsstil har å gjøre med sosiale anledninger og restauranter. All tradisjonell mat er direkte usunn.

Sosiale konsekvenser løses med litt innsats

Når du prøver å leve med et rått, glutenfritt, økologisk, vegetarisk eller vegansk kosthold har det en del sosiale konsekvenser. Du kan imidlertid komme rundt disse utfordringene ved å utføre forskning og planlegging på forhånd, stille de rette spørsmålene og velge restaurant med omhu. Ikke minst må du være bevisst på hva du selv holder på med og klar til å ta konsekvensene ved å gjennomføre det.

Super-digg og sunt

Her er noen tips for å få mest mulig sunne måltider utenfor hjemmet:

Planlegging er avgjørende

Planlegging er virkelig kritisk for å greie å få fatt i sunn mat når du er på reise eller bare skal ut en kveld. Dette innebærer at du undersøker restauranter og dagligvarebutikker i området det gjelder. Du kan foreta et Google-søk ved hjelp av søkeord som "glutenfritt", "økologisk mat", "gressmatet kjøtt", "raw food", "GMO fritt" osv. Du kan også gå til nettsteder som Oregano, Eatwellguide og søke etter de sunneste stedene i området du befinner deg.

Online-vurderinger

Det er også en god idé å se på online vurderinger av ulike restauranter du kan gå til. Du kan finne nyttige vurderinger på nettsteder som Meatless med vegetar steder i norske byer. Yelp, Chowhound, Tripadvisor og Urbanspoon. Dette vil gi deg en oversikt over andre folks matopplevelse på det stedet du undersøker.

Du kan aldri være sikker

Enten du møter opp med venner, går på en date eller er på en familietur er det er alltid en god idé å spise noe på forhånd slik at du ikke er skrubbsulten når du møter opp. Når vi er virkelig sultne tar vi ofte dårlige ernæringsmessige beslutninger, og risikerer mye fortere å spise et dårlig måltid. Så vær forberedt ved enten å spise noe før du går ut, eller selv å bringe noe av din egen sunne mat med deg.

Still mange spørsmål

Når du går ut for å spise er det greit å spørre kelneren om det du trenger å vite. Det kan være lurt å sørge for at maten du spiser er økologisk, GMO-fri, gluten-fri og uten melkeprodukter. Du kan fortelle servitøren eller restaurantsjefen om det dersom du har en allergi som kan gi en reell farlig reaksjon eller om mat som du av andre grunner ikke vil ha. Det vil umiddelbart få deres oppmerksomhet, og de ​​vil kunne være sikre på å tilfredsstille dine behov.

Finn deg en interessert kelner og grunnlaget for sunn mat er lagt

Vær sikker på hva du spiser

Det er alltid lurt å vite nøyaktig hva du spiser. Still spørsmål, unngå ting som sauser, supper, dressinger og retter som ikke er laget fra bunnen av. Disse industrivarene er vanligvis behandlede blandinger med flere usunne eller giftige ingredienser som industrielle oljer, GMO, kunstige søtstoffer, tykningsmidler, MSG og konserveringsmidler. Kelnerne kan ikke alltid vite eller forstå dette så ikke gjør det komplisert for dem, bare si at du ikke vil ha det.

Velg klokt

Det kan være anledninger hvor du er hos et familiemedlem eller et sted der du ikke greier å finne noe som passer deg i matveien. Hvis du vet dette på forhånd, kan du selvsagt spise før du går eller ta noen fordøyelses-enzymer (fåes på apotek eller helsekostbutikk) med deg for å hjelpe nøytralisere og fordøye mat du egentlig ikke vil ha, men som du av høflighetsgrunner må spise. Du kan også velge å drikke mye vann med sitron hvis det er tilgjengelig.

Vær bevisst

Når det gjelder stivelse er det mye bedre å velge poteter, ris eller quinoa enn brød og pasta. Prøv å ta så mange av de grønnsakene som er tilgjengelige og spis mye av de gode fettstoffene som finnes i avocadoretter dersom det er tilgjengelig, hummus dip, olivenolje eller kokosprodukter. Hvis kjøttet ikke er økologisk eller villfanget bør du unngå dette, eller spise bare en svært liten mengde for å unngå konsentrerte miljøgifter eller antibiotika som finnes i kommersialisert produsert kjøtt.

Restauranters kalkyle

Det er kanskje verdt å ta med seg at verdien av maten på en restaurant utgjør omtrent en tredjedel av prisen på måltidet. De to andre tredjedelene dekker omkostninger, lønn og fortjeneste. Lærer du deg å koke og kjøper inn selv får du tre måltider for det et restaurantmåltid koster, pluss gleden ved å skape noe selv.

Du er ikke lenger alene om dette

Sunn tenking er i framgang, men resturantverdenen henger etter: Ønsket fra kunden er økologisk og sunt samtidig, og at det finnes på alle restauranter.

Det er ikke lenger spesielt å ønske å spise sunt og å gjøre det også, men et stort kommersielt serveringssystem trenger tid til å legge om. Jo mer du står på for å få det du vil ha jo mer vil du få. Husk at du er kunden og kunden har alltid rett. Kanskje vi går oftere på restaurant når vi vet det er sunt.

Ute sammen kan være sunt også

Linker

Eatwellguide

Velg min tallerken

Naturalnews om GMO i restauranter

Her er link til Økohjertet