Enkel huskeregel bruk aldri tilsatt sukker

Fruktose i frukt og grønnsaker er den eneste energikilden vi trenger

Sukker er fellesbetegnelse som dekker mange søte stoffer som tilsettes maten vår - sukker har mange navn og kjemiske formler. Vi produserer mengder med rent sukker som trekkes ut fra planter, og som siden tilsettes mat som fritt sukker uten at det har næringsmessig verdi. Men sukker finnes også i frukt og grønnsaker i bundet naturlig form som vi kan spise innen rimelighetens grenser uten problemer.

Denne eplekaken er laget uten tilsatt sukker, den inneholder bare eplenes eget søtstoff som kalles fruktose, og rikelig med kanel. Deigen er laget med dadler. Her ser man sunnhet satt i system - spis mye slik kake. Er eplene sure, for eksempel av sorten Bramleys, blir dette en sur eplekake som er herlig for de som har smaken på slikt.

Les her: Sunn mat er grønn.

Folk liker smaken av søtt, og vi spiser villig søt mat uten å ha et bevisst forhold til hvordan det søte er laget - naturlig eller tilsatt. Vårt kosthold har skapt et sukkerproblem som har ført en hel verden ut i helsefare: Vi spiser store mengder av disse stoffene som har fellesbetegelsen sukker. Propaganda om industrielt produsert og raffinert sukker med mange betegnelser har i tillegg gjort det vanskelig å forstå hva det dreier seg om.

Sukker finnes i mange varianter som lages industrielt, og naturlig i de fleste planter i form av fruktose. Kroppen trenger lite sukker, og får den ikke tilført sukker lager den det selv av andre næringsstoffer.

Hovedeffekten av sukkeret vi spiser er å gi energi, og spiser vi frukt og grønnsaker styrt av energibehovet vårt får vi nok av sukkertypen fruktose i oss. Vi trenger absolutt ikke noe annet sukker enn det, og sukker i maten er derfor ernæringsmessig helt unødvendig.

Sukker-rør presses, behandles kjemisk og blir til sukker i industri.

Verdens sukkerforbruk er ødeleggende for mange

Verdens forbruk av sukker som tilsettes mat er enormt, rundt 150 millioner tonn. Det er jo en gladmelding at ingen faktisk trenger å spise sukker i form av tilsatt sukker i det hele tatt.

De store produsentlandene er Brasil, India, Kina, Thailand hver med en produksjon som er over 10 millioner tonn. Sukker lages av sukker-rør, sukker roer, mais og noen andre planter. Det finnes en rekke syntetiske søtningsstoffer som alle er problematiske og bør unngås, men det tar vi opp i en annen sammenheng.

Tomme kalorier som skaper fedme

Sukker er tilsatt nesten all mat. Spiser man slik mat får man i seg mat som er energirik, men ofte ikke inneholder andre næringsstoffer. Dette er de såkalte tomme kalorier, som man spiser mer av enn man trenger, og som man derfor blir feit av. Den energien fra sukker man ikke trenger lagres i området rund midjen og deretter i leveren. Husk at å brenne av dette fettet med aktivitet og trening er meget vanskelig - fysisk aktivitet er alltid bra, men lær deg ogå å leve et liv uten tilsatt sukker.

Les her: Trim hele dagen.

Tannproblemer følger med sukkeret, det gir overvekt, hjerteproblemer, diabetes, slag og systemiske sykdommer som kreft og revmatisme. Alzheimer kalles nå for diabetes-3, og kan ha sin årsak i høyt sukkerforbruk.

Tomme kalorier legger seg rundt midjen, ødelegger tennene og gjør deg syk.

Økonomisk press for sukker gir sukkerorgie

Forklaringen på dette enorme sukkerforbruket er de store økonomiske interessene bak. De har via sin markedsføring eller riktigere sagt sin propaganda fått oss til å delta i en sukkerorgie. Vi sier at vi spiser søt mat fordi vi synes det er godt, men dette er en tanke som er plantet i oss via intens propaganda og forvirring fra en mektig industri.

Informasjon om sukker og søtt

Sukker finnes i mange former som alle er litt forskjellige: glukose, sukrose, maltose, mais sirup, HFCS high fructose corn sirop, honning, hydrolysert stivelse, invertsukker, fruktose som finnes naturlig i frukt og grønnsaker men som også kan lages industrielt, melasse, dekstrose laget av mais, xylitol eller bjørkesukker.

Vanlig hvitt sukker er omtrent like deler glukose og fruktose, og alt slikt sukker som nevnt er i såkalt fri form. Agave sirup kan ha 70% fructose i fri form og har derfor praktisk talt samme effekt som hvitt sukker. Det gjelder alle sukker-typer som er tatt ut av sin planteform, og de er på ingen måte sunne. Brunt sukker er ikke en døyt bedre enn noen av de andre frie sukkertypene.

Dadler, søt mango, durian eller annen søt frukt kan også brukes til søtning. Det eneste rene søtningsmiddelet som får godkjent karakter som tilsatt søtemiddel er Stevia som ikke er kullhydrater, men et søtt plantestoff. Problemet med det er at det har en bismak som er vanskelig å ta helt bort.

Stevia dyrkes i stor stil i Paraguay, Japan og flere land. Selges som pulver, i flytende form og som ferske planter. Dadler, søt mango, durian eller annen søt frukt kan også brukes.

Tilsatt sukker gir store helseutgifter

Helsemyndighetene er klar over sukkerproblemet og anbefaler sterke reduksjoner. Omtrent 30 gram per person per dag er anbefalingen, og det gjennomsnittlige forbruket ligger på mer enn det dobbelte. Anbefalt sukkermengde er på ingen måte noe man trenger, det er en indikasjon på at mer enn det er direkte helsefarlig. Noen anbefalinger om sukkerbruk ligger på 60 til 100 gram per dag uten at det er saklig grunn for det.

Alle sukker-typene nevnt over teller med som tilsatt sukker. Honning og fruktjuice teller også med blant de tilsatte sukkerslagene, for de tilsettes ofte mat for å gjøre dem søtere. Fruktjuice er sunt, men hyppig bruk kan gå ut over tennene. Det er fordi at under juicingen frigjøres sukkeret.

Sukkeret i hel frukt og grønnsaker har ikke slik effekt fordi det holdes inne i maten. Ikke kutt ned på frukt for det er sunn mat som gir energi.

Gode råd om sukker er å bruke lite, helst ingenting

  • Ikke tilsett sukker til mat du lager
  • Drikk vann eller usøtet fruktjuice, aldri sukkerholdige drikker
  • Ikke bruk sukker i kaffe eller te
  • Spis ikke søtsaker, kaker og kjeks
  • Spis minst mulig mat med tilsatt sukker, sjekk alltid merkelappen

Ingen trenger tilsatt sukker i mat for det gjør maten usunn. Lysten på søtt er naturlig, ikke la deg lure til å spise tilsatt farlig sukker, spis frukt i stedet.

Frukt inngår i 5 om dagen - du kan godt gjøre det til 10 eller 20 om dagen, og kutt ut det andre du spiser som ikke er sunt.

Sjekk dette og tenk over sukkerforbruket

  • Er din BMI over 25 er du overvektig. BMI er kroppsvekt i kilo delt på høyde i meter to ganger
  • Er livmålet ditt over 94 cm for mann og 80 cm for kvinne er du for stor

Konklusjon er derfor spis frukt

Be om å få oppgitt næringsinnholdet i frukten neste gang du handler.

Neste steg i Agenda 21 er å gjøre frukt ulovlig eller hjernevaske oss til å ikke like det. De tar inn frukt som ikke er moden eller smaker godt og framstår som dårlig, og setter opp prisen litt og litt slik at folk ikke klager når den er borte.

Tips: Bananene man kjøper i butikken tar 4-5 dager med modning før de bør spises. Folk flest spiser umoden frukt, og går glipp av en mer sunn og god frukt. Legg frukten i sola noen dager til den blir ordentlig søt.

Tilsatt sukker har null næringsmessig verdi - den gjør bare maten søtere og mer usunn, og kroppen feit. Trenger man en liten "pick-me-up" så kan man spise frukt og grønnsaker ut fra energibehovet man har. Man skal følge med på vekten sin og hva man spiser - blir man feit har man spist for mye, og det gjelder også frukt.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Matvaretabellen.

Sammenligning og info om næringsinnhold i mat.

Agavesirup er ikke sunt.

Sannheten om sukkeret i kroppen.

Blogg Madbanditen om sukker.