Drikk lunkent sunt sitronvann hver morgen

Enkelt og sunt med sitron

Hvordan du starter hver dag er utrolig viktig. Det legger føringer for alt du gjør og en god start gjør dagen din til en god dag. Enten du er alene, er en mor eller far, en coach, en forfatter, eier av en liten bedrift eller en yoga lærer eller hva som helst annet så er hva du gjør først om morgenen en viktig sak.

Ifølge indisk ayurvedisk filosofi kan valg du gjør i din daglige rutine enten bygge opp motstand mot sykdom eller rive det ned. Ayurveda inviterer oss til å få en knallstart på dagen ved å fokusere på morgenritualer som arbeider for å justere kroppen med naturens rytmer, balansere doshas (se avsnitt om Ayurveda lenger nede i artikkelen) og bygge selvtillit og selvdisiplin.

Hodet ditt kan være fullt av at du må sjekke e-post, ta hunden ut til lufting, få ungene ut døra, at du ikke kan være for sein på jobben, eller at du ikke har nok tid til å dyrke dine egne morgenritualer.

Her kan du lese om at samfunnet kanskje krever for mye av oss

Men hvis bare kan få tid til ett ritual som vil forbedre helsen din, la det være dette:

Start dagen med et krus med lunkent vann og saften av en halv sitron. Bruk kaldt vann fra springen som er gitt en lunk, eller lunkent flaskevann.

nytt_norge_sitronvann_sitron

Det er så enkelt og fordelene er bare for gode til å overse.

Varmt vann med sitron har følgende virkning:

Styrker immunsystemet ditt Sitroner har høyt innhold av vitamin C og kalium. Vitamin C er god til å bekjempe forkjølelse og kalium stimulerer hjernen, nervefunksjonene og bidrar til å kontrollere blodtrykket.

Balanserer pH-en i kroppen din Sitroner er en utrolig alkalisk mat, tro det eller ei. Ja, de er sure på egenhånd, men inne i kroppene våre er de alkaliske og sitronsyre skaper ikke surhet i kroppen når de er metabolisert. Som alle velværekrigere vet er en alkalisk kropp egentlig nøkkelen til god helse.

Her finner du oppskrifter på alkalisk mat som gjør deg naturlig slank og sunn

Hjelper til med vekttap Sitroner har høyt innhold av pektinfiber, noe som bidrar til å bekjempe sultfølelsen. Det er også vist at mennesker som opprettholder et hovedsakelig basisk kosthold mister vekt raskere. Erfaringen er at når du starter dagen på riktig måte, er det lettere å gjøre de beste valgene for deg selv resten av dagen.

Hjelper fordøyelsen Det varme vannet tjener til å stimulere mage-tarmkanalen og peristaltikken som er bølger av muskelsammentrekninger i tarmveggene og som holder tarminnholdet i bevegelse. Sitroner og lime har også mye mineraler og vitaminer, og kan bidra til å løsne giftstoffer i fordøyelseskanalen.

Fungerer som en mild og naturlig vanndriver Sitronsaft hjelper til med å skylle ut uønskede materialer fordi sitroner øke frekvensen av urinering. Toksiner eller giftstoffer går derfor ut raskere, noe som bidrar til å holde urinveiene sunne.

Her kan du lese on sunn avokado som gir godt fett, mineraler og vitaminer

Klarner huden Vitamin C bidrar til å redusere rynker og blemmer. Sitronvann rensker ut giftstoffer fra blodet og det bidrar også til å holde huden fin.

Hydrerer lymfesystemet Denne koppen med ren godhet hjelper deg å starte dagen på en hydrert måte, noe som selvsagt bidrar til å hindre dehydrering og binyre-tretthet. Når kroppen er dehydrert, eller dypt dehydrert (binyretretthet) kan den ikke utføre alle sine gode funksjoner, noe som fører til oppbygging av toksiner, stress, forstoppelse, og så videre.

Binyrene er to små kjertler som sitter på toppen av nyrene dine, og sammen med skjoldbruskkjertelen skaper de energi. De skiller også ut viktige hormoner, inkludert aldosteron.

Aldosteron er et hormon som skilles ut av binyrene og som regulerer vannnivået og konsentrasjonen av mineraler som natrium i kroppen din, og hjelper deg å holde deg hydrert. Binyrene er også ansvarlige for å regulere stressresponsen din. Så konklusjonen er at du ved å drikke lunkent sitronvann kan få hjelp til å unngå en tilstand av dyp dehydrering!

Litt om Ayurveda

Ayurveda er en holistisk kunnskap om helse som fokuserer på å oppnå en fysisk og emosjonelt balansert tilstand. Ayurveda begynte for omtrent 5-6000 år siden da indiske munker undersøkte metoder for å holde seg friske fysisk og mentalt. Ved å vise kroppen samme respekt som et tempel mente munkene at ved å bevare helsen kunne man bedre meditere og oppnå høyere grad av spiriualitet og høyere åndelig nivå.

nytt_norge_kunnskap_livet

Ayurveda: Kunnskapen er samlet over tusener av år , og alle deres konklusjoner og råd presenteres for almenheten som kunnskapen om livet

Ayurveda er basert på prinsippene om tre doshas, og doshas er energiene som alle mennesker har i seg, og som har forskjellige funksjoner i kroppen.

  • Vata Dosha har med bevegelse å gjøre
  • Pitta Dosha kontrollerer metabolismen
  • Kapha Dosha styrer energitilførselen og immunsystemet

Test slikt sitronvann i en måned og se hva som skjer

Sett i gang med denne ene praksisen med å drikke en kopp lunkent vann med sitron i om morgenene i en måned Det kan radikalt forandre din opplevelse av dagen, og bli ikke overrasket om du begynner å se morgenen og dagen i et nytt lys.

Oppskriften er veldig enkel - en kopp lunkent (ikke varmt) vann og saften fra en halv sitron - helst en halv time før du spiser noe.

nytt_norge_sitroner_huset

Ha alltid noen sitroner i huset

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Her finner du mange alkaliske retter som også kan være positive for helsa di

Her kan du lese mer inngående om Ayurveda og dosha typer