Cherimoya og quinoa ny verdensmat til Norge

Cherimoya kalles av noen iskremfrukt, og quinoa står for en framtid av supermatvekster sådd for tusener av år siden. Nye matsorter strømmer til Norge, de kostholdsbevisste får mer å velge i og kan med det få et bredere utvalg av naturens næringstoffer tilført kroppen. Det driver opp artsmangfoldet som blir til ved at vi krever mer bredde og bruker av utvalget, og her er et par eksempler.

Cherimoya eller chimoya Annona cherimola

Denne opprinnelig søramerikanske frukten er begynt å komme til Norge, og det bugner av den i mange butikker i utlandet ved siden av meloner, mango, fersken og andre. Cherimoya eller chimoya som den også kalles er formet som et egg med stort søkk i ene enden, noe som gir den en hjerteformet fasong når den snittes. Den blir en 10–12 cm lang og vokser på et 5–6 m høyt tre fra Peru og naboland.

Flott dessert sammen med appelsin, trenger ingen søting

Nå dyrkes den overalt i tropiske og subtropiske strøk, og her i Europa i Spania og Italia. Cherimoyafrukten har et tynt, lysegrønt, skjellaktig skall som mørkner til brunt ved modning. Kjøttet er mykt, gulhvitt og aromatisk med svarte kjerner. De svarte kjernene skal ikke tygges eller spises da de regnes for giftige og gir et ubehag hvis de spises. Cherimoya regnes som en dessertfrukt da den er lett søt, smaker som en blanding av pære, litt jordbær og ananas. Cherimoya er kaloririk og inneholder ca. 405 kJ per 100 g spiselig vare. Den har en del fiber, C-vitamin der 100g gir 19% av dagsbehovet, og B6-vitamin der 100g gir 6% av dagsbehovet. Glykemisk indeks er helt nede på 6.

Man kan fryse den lett, scoope den ut av skallet og servere den som iskrem, eller man kan legge den i kjøleskapet og spise den rett fra skallet. Prisen er kanskje høy, men absolutt verd et forsøk da smaken er god.

Quinoa

FN erklærte 2013 som det internasjonale quinoa-året. Quinoa fås kjøpt i helsekostbutikker og er blitt observert i dagligvarekjedene. Dette er en ettårig meldeart som vokser naturlig i fjellene i Bolivia, Peru og Chile, og er slekt med spinat og norske meldestokk som ble brukt på samme måte som spinat før i tiden.

Frøet quinoa finnes i alle slags farger i 120 arter.

Sør-Amerika ble den dyrket som matplante lenge før spanjolene kom til Sør-Amerika. Frøene kan brukes til mange ting som salater og da gjerne rå, til brød og som erstatning for ris og poteter. Frøene inneholder mye protein i forholdt til kullhydrater, kalium og regnes for et av de mest komplette frøene som finnes - det er ikke et korn, og finnes i 120 varianter i mange farger.

Dyrk din egen quinoa.

Planten, som kommer fra Andesfjellene og er særlig utbredt i Peru inneholder mye protein og mye umettet fett samt mange næringsstoffer og mineraler. Quinoaen er glutenfri. Planten tåler temperaturer fra minus fire til pluss 38 grader. Den kan dyrkes i nær sagt alle strøk opp til 4000 meter over havet, og tåler dårlig jord. Innholdet av proteiner, vitaminer og mineraler kan du studere i linken under. Vi har oppgitt link til ukokt quinoa, men du finner også næringsinnholdet til kokt quinoa i tabellen.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Cherimoya på frukt.no

Næringsinnhold i cherimoya

Næringsinnhold i quinoa

Oppskrift quinoa tabbouleh.

Quinoa kombineres på mange måter i salat - her tabbouleh. Kan også brukes i brød, i frokostblanding, i stedet for ris.