Camu camu inn i rekken av supermat

Camu camu frukt hjelper fram god helse

Med den økende sykdomstendensen vi ser i mange vestlige land er det flere og flere som, etter å ha prøvd medisiner og kurer av diverse slag, ser seg om etter alternativer for helsevedlikehold og sykdomsprevensjon. I den søken er det umulig å komme unna kosthold som en viktig faktor. Vi som lever i den industrialiserte verden er overforet, underernært og lite informerte om forbløffende mange aktuelle saker, blandt annet supermat. En av de raskeste og mest effektve måtene å gjenvinne helse på er å kraftig øke sitt inntak av frukt og grønnsaker hver dag. Noen av disse fruktene og grønnsakene er såkalt supermat. Supermat er mat med høyt næringsinnhold og er sprekkfulle av stoffer som har en sterkt positiv virkning på kroppen. Flere og flere oppdager hvor mye bedre de føler seg når de inkluderer supermat i sitt daglige kosthold.

Det finnes mye supermat. Granateple en annen supermat man kan sjekke ut - gir deilig juice og er god i salat.

Camu camu folkemedisin fra Amazonas

En lite kjent supermat er superfrukten «camu camu» (Myrciaria dubia). Full av vitaminer, mineraler, bioflavionider, aminosyrer, proteiner, fiber m.m. tilbyr den et vell av helsegoder og styrking av immunforsvaret. Den kommer, ikke overraskende kanskje, fra regnskogen i Amazonas, der de innfødte har brukt frukten i sin folkemedisin i århundrer.

Frukten har blitt studert av forskere i bare noen få årtier. Det er fortsatt mye igjen å lære om hvordan dens kjemiske sammensetning virker når den styrker kroppen. Det vi vet godt er at camu camu er den mest potente kilden til C-vitamin vi kjenner til. Frukten har mellom 30 og 50 ganger mer vitamin C, 10 ganger mer jern og dobbelt så mye riboflavin som appelsiner og andre sitrusfrukter. Den har også masse av beta-karoten, potassium, kalsium, antioksidanter og aminosyrer. Denne frukten har en av de høyeste konsentrasjonene av nyttige næringsstoffer i verden!

Camu camu: Fristende frukt - noen sier bær for den kan være liten - med bredt og kraftig innhold.

Massivt innhold av C-vitamin

Utfyllende forskning har blitt gjort på C-vitamin og det er kjent av det har en viktig rolle å spille i vår diet. Det er et essensielt element kroppen vår ikke selv lager og må derfor skaffes gjennom mat. Det er en antioksidant som også er kjent for å styrke immunforsvaret, ha anti-virus egenskaper, hjelper med å motvirke infeksjoner og er et kraftig våpen mot sykdommer. Anti-oksidanter virker på cellenivå og beskytter mot mutering av DNA. Dette betyr at camu camu kan være med på å forhindre immun-relaterte sykdommer.

Det meste av syntetisk C-vitamin er simpel askorbinsyre, ofte laget av mais dyrket i Kina. Naturlig C-vitamin fra sitrusfrukter og camu camu er annerledes. Det er et fullt spekter av C-vitamin som kommer med en rekke forskjellige næringsstoffer, inkludert askorbinsyre og bioflavinoider, slik som potassium og aminosyrer. Det har også antigenotoksiske egenskaper.

Smaken av camu camu er ofte sur, det lages pulver av den, og den brukes som tilsetning i juicer og smoothies.

Forskning forteller om stor nytte av camu camu

Siste nytt innen forskning på camu camu forteller at den kan brukes til å beskytte nervesystemet, øke mental prestasjonsevne, lette inflammatoriske lidelser som f.eks. revmatisme, styrke immunforsvaret, forbedre synet, hindre alderdomstegn og bekjempe virusinfeksjoner. Studier har vist at frukten har bedre effekt enn C-vitamintabletter i forhindring av athlerosklerose, såvel som reparering av ledd og sener og økt kollagenproduksjon. I tillegg til å styrke immunforsvaret og å holde kroppen frisk, hjelper camu camu med å lette humøret og gi økt energifølelse. Camu camu har i de senere år blitt brukt til å motvirke ADHD.

Den er også bra for hud, tannkjøtt, øyne, hår og negler. Camu camu bekjemper til og med infertilitet og motvirker leverskader. Den har positiv effekt på hjernen ved å støtte serotoninnivået, som forbedrer søvn, hukommelse og humør, såvel som å forhindre migrene. Camu camu virker også hemmende på svulstdannelser, har hypotensive egenskaper (senker blodtrykk) og hjelper mot depresjon. De eneste bivirkningene som er registrert ved stort forbruk er de samme som ved overdrevent inntak av C-vitamin, som løs mage og kvalme.

Vokser vilt og er i ferd med å bli en kultivar

Camu camu er populær

Etterspørselen etter camu camu er stor og økende, så foreløpig er det ikke billigere enn syntetisk produsert C-vitamin, men helsefortjenesten er så stor at det er verdt pengene. Korrekt kosthold og næringsinntak forbedrer musklatur, skjelett og blodsirkulasjon. Med tanke på at camu camu er en gullgruve for viktige helsemessige nyttestoffer, er det liten tvil om at dette er en superfrukt vi alle burde spise mer av.

Søk på nettet og finn leverandører, flere har pulver som kan tilsettes korn/frøblandinger, juice og mange andre retter. De friske fruktene har vi ikke sett ennå.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.

Linker

Undersøkelser av camu camu forteller om supermat med helsefordeler.

Camu Camu: The Natural Vitamin C Powerhouse For Peak Mental Function and Nervous System Protection

Anti-inflammatory effects of seeds of the tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia).

Tropiske frukter i bredt utvalg - spis og bli glad