Bruk salt med god smak til å stole på

Salt er viktig

Visste du at det finnes mange type salt og at faktorer som renhet, ernæring og smak også spiller en rolle? Det er stor uenighet om hvor mye salt mennesker skal ta inn og hva slags funksjon salt har i kroppen. Vanlig salt eller natriumklorid NaCl produseres i store mengder, over 200 millioner tonn pr. år i verden, og brukes vidt og bredt til mat og i kjemisk industri. Salt har i gamle tider vært brukt som penger.

Salt er komplisert men skal være rent

Myter om salt
Salt er myteomspunnet og vi har ikke klart helt å forstå hvordan det virker i kroppen. Salt får i folketroen skylden for helseproblemer som høyt blodtrykk, fedme og mange hjertesykdommer. Det finnes salt-forkjempere som vil at vi skal spise mye salt og det finnes motstandere som vil at saltinntaket skal reduseres. Fakta å stole på mangler og anbefalt saltinntak varierer fra land til land. Det går fra 1.5 gram per dag opp til anbefalte doser på 6 gram, og noen sier at 12-15 gram er OK, og atter andre mener du kan spise det du synes er OK fordi kroppen skiller ut det overflødige. Samtidig er saltbehovet sterkt individuelt avhengig av hvor du bor, hvor stor du er og hvor aktiv du er. Sykdom som hjerteproblemer og fedme er ikke bare en saltsak, men henger sammen med maten du spiser, stress og livsstil.

Hvordan salt blir til
Salt produseres ved utdamping av sjøvann, og fra saltgruver eller saltsjøer mange steder i verden. Salt finnes også i fjellområder som krystallisert salt fra tidligere havområder, ofte flere hundre millioner år gamle. Eksempelvis kan nevnes Himalaya-salt som finnes i Pakistan og India som inneholder svært mange mineraler og sporstoffer, mange i ekstremt små mengder, og noen mener disse saltene inneholder alle mineralene vi trenger. Her skal også finnes biofotoner som ble tilført saltet via solenergien under den langvarige fordampingen som fant sted (les om biofotoner fra linken under) . Samtidig er mineralene så små at de er organiske og tilføres kroppen på cellenivå.

Salt fra saltgruver i India og Pakistan er kraftig markedsført - pass på

Rent salt finnes nesten ikke naturlig, saltet er blandet med mineraler, sporstoffer og forurensninger i større eller mindre grad. Derfor raffineres det meste av salt via vann for å få fram rene saltkrystaller som deretter lages til det produktet man ønsker ved å tilsette stoffer. Mye salt tørkes ved svært høye temperaturer som påvirker krystallstrukturen og gjør saltet hardt. Vanlig bordsalt tilsettes ofte jod, antiklumpemidler, fluor for tannbehandling eller silikater for at det skal gli lett. Slikt salt har fått dårlig ry som usunt og skadelig, og folk går nå over til rene mineralsalter som Himalayasalt, rent havsalt og andre som svart Hawaii-salt. Mineralsaltene inneholder i tillegg til natriumklorid mindre mengder mineraler som kan ha en sunnhetsvirkning. Magnesium, kalsium, sulfater, metaller eller metalloksyder, spor av alger og sedimenter fra naturen finnes i salt. Forurenset sjøvann fører til at saltet ikke er helt rent. Dette gjør at mange nå går over til mineralsalter fra f.eks. Himalaya. Mange salt-typer markedsføres ganske hardt så det er ikke alltid lett å se hva som er riktig.

Slik blir dette saltet til

Hvordan salt fungerer i kroppen
Kroppen lager ikke salt og vi må ha jevn tilførsel av salt. Saltet bidrar til å oppretholde væskebalansen i kroppen vår, overføring av informasjon i nerve- og muskelsystemet, og er viktig for metabolismen og fordøyelses-systemet. Saltet finnes også i blodet og lymfen, nyrene regulerer saltmengden, og vi skiller ut salt i svette og urin. Mangel på salt kan gi svelling, koma og hjertesvikt. Den elektrolytiske funksjonen i kroppen er også relatert til kalium i kroppen. Elektrisk konduktivitet basert på Na og Cl joner fra salt er viktig for signaloverføring i kroppen, dvs. for bevegelse og tanker. Det hevdes nå at saltmangel er en faktor i sykdomsbildet for hjertesykdommer og diabetes. Vanlig bordsalt er svært acidisk, og havsalt og mineralsalter er lett alkalisk. Sporstoffene i salt som finnes f.eks. i Himalaya salt og er samlet opp over hundrer av millioner år, er omdiskutert, men muligens en viktig kilde til de gode effektene slikt salt skal ha.

De fleste spiser dårlig salt
60-90% av saltet vi får i oss er industrielt salt fra maten vi spiser. Vi vet sjelden noe om dette saltet og hvilke tilsetninger som er brukt, og enkelte hevder at saltmengden i maten ofte er mye høyere enn oppgitt. Saltet i maten har mange funksjoner som smakstilsetning, konservering, bindemiddel, fargekontroll, strukturmiddel og kontroll med gjæring. I tillegg til rent industrielt salt, tas det i bruk salterstatninger som algesalt, kaliumsalt og MSG monosodium glutamat. Soyasaus og fiskesaus inneholder store mengder salt som vi ikke vet noe om.

Fransk salt fra Camargue, Guerande - også i Spania har de saltinnsjøer som tørkes ut

Velg riktig salt
Vår klare anbefaling er å ikke bruke vanlig bordsalt og industrisalt. Hold deg unna prosessert mat og lag maten selv, inkludert salting. Salt bruker du fra en kilde du stoler på, finn ut selv hvor mye salt som er komfortabelt for deg, og ta gjerne i litt ekstra til å begynne med. Rent, uprosessert havsalt eller mineralsalt er det eneste som er godt nok, og det du finner på vanlig butikk bør man være forsiktig med. Finn deg et salt som du stoler på og som smaker godt og du vil fort se at kroppen din takker deg.

Prøv denne: bland 1-3 ss Himalaya-salt i vann, løs opp til det ikke løser seg opp mer og du har en mettet oppløsning, oppbevar i kjøleskap. Drikk 1 ts av oppløsningen i et glass vann hver morgen - godt for de som trener mye og regulerer pHen din.

Linker

Aksjon mot salt i mat UK

Spiselige salt

Sunt salt

Norges offisielle syn på salt

Sunne saltanbefalinger

Menneskers saltbehov

Litt om biofotoner

Bok: Berge Chacko Supermat, J M Stenersens Forlag

Forskjellige typer salt