Bekjemp virus og bakterier naturlig og sunt

Virus tar immunforsvaret seg av med gode hjelpere

Vask hendene

Det viktigste for å holde virusene borte er å vaske hendene. Gjør det stadig vekk, spesielt når du er i fremmede miljøer og alltid når du har vært i fremmede miljøer og kommer hjem til deg selv. Lag fast rutine på å vaske hendene når du kommer hjem. Husk at mange bakterier og virus overføres ved kontakt med dørhåndtak, toalettseter, kraner på vasker der allmennheten ferdes eller ved berøring av andre mennesker. En god regel er derfor å gi hendene en skikkelig vask flere ganger om dagen, og alltid når du kommer hjem. Bruk helst såpe med høy acidisk pH slik at du ikke blir tørr på hendene. Ikke bruk kjemisk såpe, bruk naturlig såpe laget av olje og salt. Kjemiske såper foruenser både deg og miljøet.

Les her om gode såper som man kan bruke

Ikke sukker- og kjemigodteri: nei, nei

Dernest er det viktig med et stabilt blodsukkernivå, så godteri basert på sukker må du unngå. Raske karbohydrater som sukker bidrar til å hemme immunforsvaret fordi det fører til stigninger i blodsukkernivået, raskt opp og raskt ned igjen. Lær deg å forstå begrepet glykemisk indeks som går ut på at varer med høy glykemisk indeks forbrenner fortere og øker blodsukkeret hvis du spiser mye av det. Sukkerbaserte søtsaker og alle matvarer med høy glykemisk indeks (GI), slik som kaker, slikkerier, fine bakervarer, kjeks, potetmel, brus osv. må du holde deg unna.

Nordmenn spiser mindre godteri. Det er selvsagt "lov" å spise godteri, men helsa di blir dårlig på mange måter når du gjør det - og den naturlige beskyttelsen mot virusangrep svekkes.

Fersk mat, ikke prosessert

Spis bare ferske og lite prosesserte matvarer, og ha en overvekt på grønnsaker, bær, frukt, sopp og nøtter. Mye aminosyrer og fett gir et stabilt blodsukker og stimulerer kjertlene til å danne veksthormoner og testosteron som bidrar til å opprettholde et godt immunforsvar. Sopper som reishi, shiitake og agaricusblazei morill inneholder en rekke immunstimulerende stoffer som stimulerer medfødte immunceller, og det gjør også sterkt fargede og sterke grønnsaker og krydder.

Fett må man ha

Ikke vær redd for fett. Fett virker stabiliserende på blodsukkeret, og kortkjedete fettsyrer kan hemme eller ta knekken på virus og andre mikroorganismer. Særlig effektivt er kokosfett, som inneholder en stor andel laurinsyre og flere andre kortkjedete fettsyrer som også smør er rik på. Kortkjedede og mellomlange fettsyrer blir lett omdannet til energi og fører ikke til fedme eller økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Plantefett må man ha det gir energi og styrker immunforsvaret litt.

Vitamin C er gull verdt

Få i deg mengder med vitamin C. Nøkkelen til suksess med dette vitaminet ligger i å bruke mye. Det billigste er å kjøpe vitamin C i pulverform på apoteket, enten som ren askorbinsyre (surt) eller natriumaskorbat (basisk). En pakning på en kilo kan du kjøpe via nettet, noen apotek vil ikke selge dette, og koster ca. 50 øre per gram. C-vitamin brytes ned i kroppen på en halv time, så her gjelder det å fylle på hele tiden, flere ganger om dagen. Hvis du skal være beskyttet mot ethvert virusangrep, må du ta flere gram vitamin C omtrent annenhver time døgnet rundt. Ta heller en dose vitamin C hver gang du skal treffe mange mennesker. Man vet aldri hvem som kan være smittekilder.

Kiwi er et eksempel på mat med godt C-vitamin innhold, samt sitrusfrukter, grønne planter - sjekk selv i Matvaretabellen og finn noe du liker godt. Spis litt C-vitaminer hele dagen.

Hvis du kjenner det minste tegn til at du er angrepet av et virus som kan gi forkjølelse eller influensa (snue, sår hals, hoste, vondt i kroppen, lett hodepine), bør du straks ta vitamin C i så store doser som magen tåler og gjenta det hver time til symptomene er borte.

Hvitløk er antistoff

Hvitløk, gjerne rå, er et utmerket antistoff mot mange mikroorganismer, inkludert virus, bakterier, parasitter og muggsopp. Press et par fedd direkte på maten og bland hvitløk i sauser og dressinger. Hvis du eller omgivelsene plages av hvitløklukt, kan du spise en kvast persille for å friske opp pusten. Når flere spiser hvitløk samtidig merkes lukten mindre, og det er en god strategi å putte hvitløk i maten som spises av flere.

Masse urter hver dag

En rekke urter stimulerer immunapparatet, det er bare å hive innpå persille, basilikum, kjørvel osv., egentlig alt du kan få tak i. Immunapparatet liker tilførsel av vitaminer og mineraler, og følg med på at du får i deg en god og rikelig b;anding med vitaminer gjennom kosten.

Urter finnes det mange av, bruk dem hele tiden, og husk at de er lette å dyrke selv.

Ikke stress hvis du er sliten

Hvis du føler deg sliten er det på tide å skru ned tempoet og lade opp batteriene igjen. En utflating på sofaen, en god natts søvn er en forutsetning for å komme seg igjen, og å ta opp igjen vanen med regelmessig meditasjon kan være bra for et nedkjørt immunsystem.

Tren lett og ofte, flere ganger hver dag

Lett trening bidrar til å styrke immunforsvaret ved at det gir bedre blodsirkulasjon og dermed nærer immunapparatet. Trening gir økt kroppstemperatur, som også virker immunstimulerende, og bidrar til at kroppen via svette, pust og urin lettere kvitter seg med avfallsstoffer som kan hope seg opp og gjøre det lettere for viruset å nå fram til deg.

Les her om at 7 minutters trening er blitt populært.

Vann, vann

Drikk rikelig med vann, og sørg alltid for at kroppen har nok vann. Inneholder kosten mye grønnsaker og frukter får man mye vann i seg. For de som ikke spiser slik betyr det at man bør drikke omkring 2 liter i løpet av dagen. Folk som trener hardt kan trenge mye mer, kanskje det flerdoble. Spe gjerne på med urteteer du liker, vann med litt presset sitron eller lime og et par skiver ingefær, som også er rik på sink. Ingefær motvirker en rekke skadelige mikroorganismer, og sink er viktig for et aktivt immunsystem.

Bli en virusfighter på den naturlige måten.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.