Begynn å dyrke selv - gjerne nå med en gang

Perfekt timing er nå

Setter du i gang dyrking nå kan du få dyrket mye i sommer, og bidra til egen matforsyning og godt humør. Hvis du ikke allerede er i gang på kjøkkenet eller i vindusposten kan du starte der. Mange har blomsterpotter i vinduene som vokser bra og er til glede, og det er fullt mulig å legge til noen matplanter og dyrke sin egen mat i heimen.

Spesielt enkelt er det med urter og krydderplanter da mange av disse vokser bra med minimalt stell. Avhengig av plass og lysforhold er tomater, paprika og chili også mulige å få til. Du får garantert økologiske produkter, du ser ting vokse rundt deg og du kan spare noen kroner. Kanskje innelufta blir bedre også. Grønne planter er alltid en fin miljøfaktor.

Tomater vokser greit hvis de ikke tørker, og selvdyrket smaker alltid best.

Rett på sak med frø

Du kan kjøpe ferdige planter og få dem til å vokse. Mange lykkes med det, men kanskje det beste er å kjøpe frø på nett - flere nettbutikker har økologiske frø - eller på gartnerier, hagesentere eller i blomsterbutikker. Det finnes et stort internasjonalt marked for frø med mange interessante sorter. En frøpakke koster kanskje omtrent 30 kroner for 20-300 frø avhengig av sorten. Du kan også lage dine egne frø etterhvert ved å samle og tørke tilgjengelige frø, men det kan vi komme tilbake til.

Det er lett og greitt å starte med å så frø på kjøkkenet. Du trenger ikke avansert utstyr, og blomsterpotter du har er ofte nok. Det finnes også små spirekasser, små spirepotter med torv og annet å få kjøpt. Ta en titt rundt og finn noe som passer deg.

Dyrking i karmer i byen er helt vanlig nå.

Utvalget av frø er ganske stort, begynn med noen trygge valg som persille, basilikum, oregano og utvid repertoaret etterhvert. Bønner, linser, erter og løk er gode tillegg når du blir mer erfaren.

Ferdige planter er en mulighet

Mange gartnerier selger ferdige småplanter for planting ute, men noen av disse kan du også plante inne i heimen din. Spesielt urter er lette å få til. De av dere som har ambisjoner kan plante tomater og chili inne, men de krever mer plass og ettersyn. Husk at noen sorter chili er kjempesterke, så pass på.

Stiklinger lager du selv

Bryter du av en grein på en plante du har og fjerner mesteparten av bladene nederst, setter greina i vann i et glass vil den etter en uke eller to begynne å sette røtter. Da kan du lett plante den i en potte med jord og ha en god sjanse til at den blir en voksen plante. Urter som basilikum, oregano og mynte er populære til dette.

Spiring bør du også begynne med

Spiring er blittt vanlig, og ferdige spirer kan man nå få kjøpt i dagligvarebutikker. Alfalfa, reddik, løk, broccoli og sennepsfrø er populære og flere kommer til. Dette kan du lett få til i heimen din, og mange bruker små spirebrett som finnes i mange varianter og frø til spiring som man kan kjøpe. Sunt og lett, men krever interesse og påpasselighet.

Spirer får du på noen dager, og det er lett å gjøre det riktig.

Prøv hevetegress også

Juice av kornsorter er blitt populært, og spesielt har hvetegress vært omtalt og brukt mye. Det finnes spesielle kits å få kjøpt så du kan dyrke hvetegress selv. En plastbakke fylt med jord gjør nytten, og hvetefrø kjøpt på nettet eller i en helsekostforretning spirer på en ukes tid, og gir rikelig avling. Svært sunt, men ikke alle liker den litt spesielle hvetegress-smaken.

Hvetegress er bra og vokser fort, drikkes best som en shot, for smaken er spesiell.

Frukt og bær gir ofte gode resultater

De tar litt tid å få i gang, men kan gi rike avlinger. Frukttrær kan få sykdommer, og krever kompetanse. Det kan du skaffe deg selv eller ved å høre med andre.

Rips er en grei busk og blir sjelden syk.

Egen dyrking gir glede

Det gir glede å dyrke sin egen mat, selv i liten skala. En lærer om naturens prosesser, en får se planter gro langsomt fram, en kan dyrke planter en ikke får fatt i og en kan spare penger på å gjøre dyrkingen selv. Du kan skaffe din egen kjøkkenhage med enkle midler enten du bare har en vinduskarm, en hage eller en balkong til rådighet.

For dyrking ute på en balkong eller i en hage så husk at selv om somrene i Norge er korte er dagene lange slik at plantene får mye lys.

Skap din egen verden

Å dyrke planter gir avveksling fra det daglige livet, nye impulser, innsikt i hvordan planter gror, forståelse for økologi, bedre inneluft og sterkere natur i nærmiljøet ditt. Planting kan også ha en meditativ virkning.

Rødbeter til glede og mat.

Det er mange grunner til å lage sin egen mat. Noen sier at det er et sunt rituale som hjelper deg å se din plass i verden. I dagens industrielle jordbruk med klimakontroll i drivhus, intensiv bruk av kjemikalier og gjødsel kan det være nyttig å få demonstrert at alt dette er helt unødvendig og at du kan ha full kontroll selv.

Du kan skaffe planter som ikke finnes i butikkene og bidra til større mangfold i naturen. Selv vil du få et bredere tilfang av vitaminer og mineraler i maten din, og det kan bidra til bedre helse. Egendyrking binder CO2 selv om ditt bidrag er lite. Din egenaktivitet øker, du blir nysgjerrig og livet ditt blir bedre.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen eller les de anbefalte artiklene våre. Stopp, tenk og gjør det.

Når du kjenner ditt grønne fotavtrykk blir du fornøyd.