Alkaliske rå supper helsebringende

Massevis av muligheter for rå supper

Rå supper er mest for for sommeren sies det, men slik behøver det ikke være. Supper laget uten koking finnes i mengder, og koking reduserer alltid mengden av vitaminer og mineraler i maten.

Rå supper kan serveres lettere varmet, og man regner grense for rå mat å gå ved 35-40 grader. Så hvis du liker suppen varm kan du varme den litt i en gryte eller i stekeovnen - husk bare grensen på 35-40 grader. Men hvorfor varme - er det egentlig bare en vanesak?

Her kan du lese mer om hvordan du gir helsa di en god start hver morgen

Rå supper i særklasse

Det er ikke lett å legge om det man har holdt på med lenge, og supper er nesten alltid varme og de kokes opp når de lages. Det finnes noen som gazpacho som nesten alltid serveres kalde, men de regnes mest til sommerbruk. Men du gjør lurt i å prøve rå supper - de er gode, sunne og kjappe å lage.

En klassisk rå suppe er gazpacho andaluce

Gazpacho andaluce finnes i mange varianter basert på en grunnoppskrift.

Les her: Oppskrift: Gazpacho suppen som er sommerens konge.

Her er oppskrift på noen rå supper

Kvikk rå tomatsuppe

Denne her er fyldig, frisk i smaken og inneholder mye av antioksydanten lycopen

 • 4 soltørkede tomater, må legges i vann i 20-30 minutter
 • ca. 500 g hakkede tomater
 • 1 kopp rød pepperfrukt
 • litt hvitløk, salt og gurkemeie
 • litt chili etter smak
 • 1 skje knuste hampefrø eller cashews
 • salt, frisk basilikum
 • noen biter avokado til topping om man ønsker det

Alt unntatt basilikum og avokado kjøres i food processoren til det har god tekstur. Server suppen straks, pyntet med avocado og basilikum, eventuelt med litt hirsefrø eller oppskåret selleri. Du kan også ha i litt olje - oliven, raps, hamp - for smakens skyld.

Mandelsuppe med hvitløk

Du tar utgangspunkt i mandelmelk som du lager ved å juice mandler sammen med noen fedd hvitløk. Hvis du lager mandelmelk til andre formål kan du tilsette hvitløken etterpå ved å kjøre den sammen med melken i en food proccessor. Mandlene må stå natten over i vann før du juicer dem, og mandelmelkens konsistens justerer du med vann.

Mandel- og hvitløk er en klassisk spansk kombinasjon, oftest kald for sommerbruk.

Suppen lages ved å blande mandelmelk tilsatt hvitløk med cashewnøtter i forholdet 4 til 1 sammen med litt sitronsaft og olivenolje. Mengden er avhengig av hvor mange du skal servere. Det brukes lite krydder i suppen, ofte ingenting for at råstoffenes smak skal komme fram.

Topping kan være oppskåret mandel, druer eller diverse frø i små mengder.

Gulrotsuppe

Denne suppen er best litt oppvarmet, omtrent 30-35 grader.

 • 1 dl vann
 • 2 dl raspet gulrot
 • 1 gul squash
 • 2 stilker stangselleri
 • 1 tomat
 • 2 dadler uten stein
 • litt sitronsaft
 • havsalt, pepper, olivenolje
 • frø og friske krydderurter på toppen, spirer av forskjellige slag gjør seg. Raspe gulrøttene og kjør alle ingrediensene unntatt toppingen i blenderen. Hvis du er dristig kan du tilsette en dash kokosmelk!

Gulrot i suppe går fint både som kald og varm.

Utstyr til rå supper

En god juicer er et must, og de kan du få kjøpt i flere nettbutikker. Utvalget er stort, men de saktegående juicerne er abslolutt å foretrekke.

En god food processor er kanskje det viktigste for å lage rå supper, og her er det mange å velge i.

Mos eller juice gulerøttene godt i godt utstyr. Rasping eller snitting kan ofte være OK til supper også.

Fantasi og krydder

Rå supper er lette å fordøye, smaker godt og ikke minst er de stappfulle av konsentrert næring. Du kan kombinere forskjellige grønnsaker helt etter ditt eget hode. Det finnes ingen fasitsvar på hvilke ingredienser som går best sammen. Her er det egentlig bare å bruke fantasien.

Vi anbefaler bruk av krydder som kan være litt uvanlige på våre kanter, og har hatt stor glede av nellik, madraskrydder, kummin og ikke minst cayenne. Muskat og kanel kan gjerne brukes mye friere enn det som er vanlig. Hva med safran eller gurkemeie som gir god gulfarge også? Ingefær er en klassiker med god effekt.

Test og eksperimenter og ha det moro - oppskriftene er bare et utgangspunkt

Vi anbefaler å prøve noe nytt hele tiden, og smakte det ikke som forventet så er det bare å prøve noe annet neste gang. Husk å bruke mest mulig grønnsaker og økologisk er alltid å foretrekke :)

Har du prøvd .... - ja, la fantasien løpe fritt, og rå supper kan du lett bli avhengig av.

Les flere artikler på NyttNorge. Se emnene våre og bruk søkefunksjonen. Stopp, tenk og gjør det.